Jonas Roosens

Groot drugsproces rond "dikke Nordin" loopt opnieuw vertraging op door arrest Hof van Cassatie over wraking rechters

Het Antwerpse hof van beroep moet opnieuw bekijken of de rechters van het zogenaamde "bommen en granaten"-proces vervangen moeten worden. De advocaten van een beklaagde hadden de rechters gewraakt. Het hof van beroep had die vraag afgewezen, maar het Hof van Cassatie vindt die afwijzing nu onterecht. Dat betekent extra vertraging voor het grote drugsproces, dat al een jaar grotendeels stilligt.

In het proces staan in totaal 51 beklaagden terecht, onder wie kopstuk Nordin E.H, bijgenaamd "dikke Nordin van den Dam". Hij leidde volgens het openbaar ministerie een criminele organisatie vanuit Dubai en gaf de opdracht om containers met cocaïne te stelen, wapens en explosieven aan te schaffen en geweldsdelicten te plegen na misgelopen drugstransacties.

Het proces kende in april vorig jaar een valse start door een wrakingsverzoek van de advocaten van Nordin E.H., Louis de Groote en Hans Rieder. Dat verzoek werd door het hof van beroep ongegrond verklaard.

In december werd het dossier hernomen, maar op 23 januari kwam het weer stil te liggen, opnieuw door een wrakingsverzoek van de advocaten van Nordin E.H. De verdediging vond de rechters in kwestie niet neutraal, en ongeschikt om onpartijdig te kunnen oordelen over de zaak. 

De rechters weigerden om zich vrijwillig terug te trekken, waardoor de zaak naar het hof van beroep ging. Dat wees het wrakingsverzoek af, omdat het verzoek volgens het hof te laat was ingediend. Het Hof van Cassatie vond dat dat niet klopte, en verbrak het arrest van het Antwerpse hof van beroep. 

Het wrakingsverzoek keert nu terug naar het hof van beroep, dat het opnieuw moet behandelen. Pas daarna kan het eigenlijke proces opnieuw van start gaan. 

Andere rechtszaken

Nordin E.H. staat nog in twee andere grote drugszaken terecht, waaronder het proces rond “Frank de tank”, en een proces rond corrupte vesseldispatchers.

Voor die zaken riskeert hij een gevangenisstraf van respectievelijk vijftien en veertien jaar. Ook in die rechtszaken dienden de advocaten van Nordin E.H. al meerdere wrakingsverzoeken in. 

Meest gelezen