Jelle Houwen

Tweede gestolen urne uit IJzer gevist in Diksmuide, nog één urne vermist

Er is een tweede urne gevonden in de IJzer in Diksmuide, vlakbij de pontons van de kajaks. Enkele tientallen meters daar vandaan, vonden arbeiders vorige week al een eerste urne. Daar bleken de assen in te zitten van een vrouw die in 2006 is overleden. In het familiegraf stonden drie urnen, die blijken alle drie verdwenen. De derde urne is nog altijd zoek.

Het is een vreemd verhaal: drie urnen blijken gestolen uit een familiegraf op het kerkhof aan de Woumenweg in Diksmuide. Wanneer de urnen precies verdwenen, is niet duidelijk. Waarom evenmin. Wel zeker is dat een eerste urne vorige week donderdag plots in de IJzer naar boven kwam. Dat gebeurde tijdens graafwerken op de IJzer, aan het industriegebied Heernisse. De arbeiders verwittigden meteen de politie.

Ook de nabestaanden werden verwittigd. En zij vertelden dat er drie urnen in het familiegraf stonden. Ze blijken alle drie verdwenen. 

Tweede urne gevonden

"Duikers hielden zaterdag al een nieuwe zoekactie ter hoogte van de werken aan de kaaimuur", zegt commissaris Wim Merlevede van politiezone Polder. "Dat leverde toen niets op. We hebben ook bijzonder weinig aanknopingspunten. De diefstal kan gebeurd zijn tussen 2006 en vorige week en we weten ook niet of alle drie de urnen in het water werden gegooid, maar plots kregen we telefoon dat er in het water een tweede urne dreef. Het bleek ook om een gestolen urne te gaan."

"Dit wil niet zeggen dat de urnen recent in het water zijn gegooid", gaat Wim Merlevede verder. "Mogelijk liggen ze er al langer, maar zijn ze nu door de graafwerken en stroming naar boven gekomen. We vermoeden nu wel dat ook de derde urne in het water zal liggen. Het onderzoek naar de diefstal loopt verder."

Mogelijk werden de urnen gestolen door een uit de hand gelopen familieruzie, maar de familie moet nog verhoord worden. De politie heeft een proces-verbaal opgesteld wegens grafschennis.

Jelle Houwen

Meest gelezen