Belgische inzending Gustaph belooft dynamischere act op Songfestival: "Ik ga veel meer rondspringen op het podium" 

"Door het vakmanschap dat ik heb en door de mensen die mij omringen, denk ik dat we het kunnen waarmaken." Enkele dagen voor zijn vertrek naar Liverpool ontmoeten we een zichtbaar ontspannen en ambitieuze Gustaph. Volgende maandag staat zijn eerste repetitie voor het Songfestival op de agenda. "De laatste weken en maanden hebben we veel kunnen repeteren en zijn veel dingen in de plooi gevallen."

Het was enigszins verrassend toen Gustaph op 14 januari de preselecties won en een ticket kreeg om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. De reacties achteraf waren enigszins gemengd en de bookmakers zijn nog altijd niet bijster overtuigd van de kansen. Maar onze Songfestivalkandidaat voelt de reacties naar eigen zeggen wel in positieve zin keren. 

"We hebben veel promotie gedaan om ons liedje in Europa bekender te krijgen. Veel interviews, veel podcasts. We zijn ook drie keer naar pre-Eurovision-feestjes geweest, in Amsterdam, Barcelona en Madrid. Daar heb ik kunnen optreden voor een Europees publiek. Dat was een goede graadmeter en de feedback was heel positief. We werden aangesproken dat we heel consistent waren in onze optredens en dat we het publiek goed meekrijgen."

BEKIJK - Het optreden van Gustaph tijdens "Eurovision in Concert" in Amsterdam: 

Gustaph neemt het in elk geval serieus. "We hebben nu nog twee repetities voor we vertrekken naar Liverpool én we hebben op mijn aandringen nog een repetitie ingepland op de dag van de eerste podiumrepetitie zelf. Ik wil op die eerste repetitie al volledig knallen." En op dat grote podium in Liverpool zullen we in elk geval een andere act te zien krijgen dan bij Eurosong.

"Er zal veel meer interactie zijn met de achtergrondzangeressen en met de schermen. En het zal vooral veel dynamischer zijn. Ik ga veel meer moeten rondspringen op dat podium." Dansen? "Ik zou het een belediging vinden voor dansers als ik mezelf danser zou noemen. Ik ga gewoon veel moven." Al is dat niet evident als je tegelijk moet zingen. "Ik heb daar veel op getraind ondertussen en we hebben gezorgd dat er op de juiste momenten genoeg plaats is om te ademen."

Qua kledij wil Gustaph nog niet al te veel prijs geven. "Voor de nationale finale ben ik gekleed door Walter Van Beirendonck. Die samenwerking gaat voort en daar ben ik heel fier op. We gaan zeker iets doen dat kleurrijk is, maar het zal gestroomlijnder zijn dan tijdens de preselecties. En de hoed komt zeker terug. Die geven we nooit op."

BEKIJK - Gustaph geeft iets prijs over de act in Liverpool:

Videospeler inladen...

"De nood om de Belgen fier te maken"

De uitgesproken ambitie: "sowieso door de tweede halve finale geraken naar de finale en daar hoog eindigen". Gustaph heeft overigens alle andere liedjes al goed beluisterd. "Ik wil weten welk vlees ik in de kuip heb. Dat is een verantwoordelijkheid die ik moet benutten. Ik voel de nood om de Belgen fier te maken", klinkt het. En volgens hem kan hij met zijn song "Because of you" zeker het verschil maken.

"Het nummer is een instant feest, mensen zullen wellicht onmiddellijk een goed gevoel krijgen. En we zijn de enige van onze soort in de tweede halve finale waar er veel ballads en intense performances zitten. Bij ons is het een feest en dat zou wel eens goed kunnen uitdraaien voor een publieksstem." Wat overigens hard nodig zal zijn, want dit jaar stemmen in de halve finales de vakjury's niet mee en bepalen louter de televoters wie naar de finale gaat.

Ook met zijn drie backing vocals (Chantal Kashala, Monique Harcum en Sandrine Van Handenhoven) denkt Gustaph te zullen opvallen. "Sinds enkele jaren mogen er ook stemmen mee op tape zingen op het Songfestival. Maar wij gaan resoluut voor live vocals. Vandaar ook de keuze om met drie zangeressen naar daar te gaan. Ik ben enorm fier daarop, de impact van vier goede vocals die elkaar versterken. Ik ben ervan overtuigd dat dat een troef is."

BEKIJK - "Because of you" tijdens de finale van Eurosong:

Videospeler inladen...

Geen koffie

Liverpool wordt in elk geval een bijzonder druk avontuur voor Gustaph. Onze Songfestivalkandidaat beseft dan ook dat hij zichzelf zal moeten verzorgen. "Ik ga moeten opletten dat ik mezelf niet te hard vermoei met andere verantwoordelijkheden tijdens zo'n Songfestival. Zoveel mogelijk rust nemen dus. En ook op mijn voeding letten en koffie mijden, want dat moet voor de stem."

"Ik heb ook het grote geluk dat ik me mentaal kan sterk houden want mijn eigen man gaat mee en mijn drie beste vriendinnen staan op het podium. Ik zal daar dus echt een familie op het podium hebben staan die mij kan ondersteunen. De focus op de performance en mentaal en fysiek gezond zijn, dat zal de sleutel zijn om het goed te doen op het Songfestival."

Ondanks zijn ervaring - Gustaph is al jaren bezig in de branche en ging als achtergrondzanger ook al twee keer mee naar het Songfestival - zullen zenuwen ook een factor zijn. "Maar ik neem mijn ervaring van de nationale finale mee. Ik was toen ook heel nerveus voor ik op het podium moest kruipen. Maar ik zag opeens de zaal vol mensen en ik hoorde het publiek. En toen dacht ik: "Maar hé, dit ken ik. Dit doe ik al 20 jaar. Dit is geen probleem". Ik ben toen helemaal tot rust gekomen. Dat vakmanschap zal me wel helpen."

BEKIJK - Gustaph over de bookmakers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen