Verdachte opgepakt in Polen in verband met extreemrechtse projectie op Anne Frank Huis in Amsterdam

In Polen is een 41-jarige man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van extreemrechtse teksten op het Anne Frank Huis in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Dat meldt de Nederlandse politie.

De tekst "Anne Frank is uitvinder van de balpen" was op 6 februari op het Anne Frank Huis te zien. Die tekst verwijst naar een complottheorie die beschrijft dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. Het soort pen waarmee het dagboek zou zijn geschreven, is volgens die theorie pas na de oorlog in gebruik geraakt.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en de Anne Frank Stichting deden aangifte van de projectie. Volgens de stichting was de tekst enkele minuten te zien. Beelden hiervan doken op via een rechts-extremistisch Telegramkanaal.

De balpen-complottheorie 

In de jaren 80 zijn in het dagboek van Anne Frank losse papieren gevonden die met balpen geschreven waren. Volgens een extreemrechtse complottheorie is dat het bewijs dat het dagboek van Anne Frank vals is. De balpen is namelijk in Nederland pas na de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd. 

De met balpen beschreven vellen zijn hoogstwaarschijnlijk door een onderzoeker in de jaren 60 per ongeluk in het dagboek achtergelaten. Onderzoek heeft aangetoond dat de papieren niets afdoen aan de echtheid van het dagboek van Anne Frank. 

Na de projectie startte de Amsterdamse recherche een onderzoek, waarbij de verdachte al snel in beeld kwam. Daarna bleek dat hij onmiddellijk na de projectie naar Polen zou zijn vertrokken.

Afgelopen maandag is een deel van het Amsterdamse rechercheteam naar Polen gereisd en "aanwezig geweest bij de doorzoeking van de woning en aanhouding van de verdachte". Nederland heeft de Poolse autoriteiten om de overlevering van de verdachte verzocht.

Volgens de krant Algemeen Dagblad is de verdachte hoogstwaarschijnlijk een extreemrechtse Canadese man. De politie kan die informatie niet bevestigen.

Meest gelezen