Chris Peeters (rechts) geeft uitleg aan de Franse president Macron en premier De Croo. Links Luc Vandenbulcke van Deme.© STYN.be

Zonhovenaar Chris Peeters maakt Macron en Scholz warm voor Belgisch energie-eiland

Oostende -

“De Europese premiers zijn sterk geïnteresseerd in het energie-eiland dat we voor de Belgische kust gaan bouwen.” Dat zegt CEO Chris Peeters van Elia Group daags na de Noordzeetop in Oostende waar hij de Europese regeringsleiders mocht inwijden in de Belgische wereldprimeur.

Guy Thuwis

“We zijn er trots op dat we de Noordzeetop met succes hebben ondersteund en kijken uit naar de vruchtbare discussies die er zijn gevoerd.” De ontmoetingen van maandag zinderden dinsdag ook nog na bij Peeters die vanuit Kopenhagen een bericht postte op LinkedIn. Peeters, die afkomstig is van Zonhoven, heeft nochtans al heel wat wereldleiders ontmoet, maar dit keer was het anders.

“Ik was bijzonder blij verrast dat het niet beperkt bleef tot handjes schudden en een fotosessie bij de maquette van ons energie-eiland”, zegt Peeters. “Het is dan ook wel iets heel bijzonders wat we doen. België is het eerste land ter wereld dat een energie-eiland bouwt. De top ging over het versnellen van offshorewind en een eiland is dé meest efficiënte manier om dat te doen.”

En daarom mag de baas van Elia Group de show stelen op de Noordzeetop.

(lacht) “Ik heb de show niet gestolen, maar gekregen van onze premier De Croo die gastheer was. Het was alleen gepland dat ik de uitleg zou geven aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maar omdat dat zo goed ging en ze allemaal geïnteresseerd bleken, heeft de premier alle regeringsleiders naar mij gestuurd. Ik deed ons verhaal en kreeg telkens ongelooflijk geïnteresseerde vragen.”

Met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.© STYN.be

Na von der Leyen passeerden onder meer bij Chris Peeters: de Franse president Emmanuel Macron, Mark Rutte, premier van Nederland, Olaf Scholz, kanselier van Duitsland, Xavier Bettel, premier van Luxemburg, Leo Varadkar, premier van Ierland, Mette Frederiksen, premier van Denemarken en Jonas Gahr Stoere, de premier van Noorwegen.

Opmerkelijk was de reactie van Macron: “Bravo, c’est génial.” Opmerkelijk omdat de Fransen het energie-eiland tien jaar geleden afdeden als het “gekke project van de Belgen.”

“Macron werd inderdaad enthousiast en begon geïnteresseerd vragen te stellen. Dat was geen ingestudeerd nummer. Het is allemaal heel spontaan gegaan.”

Hoe komt het dat Elia tien jaar geleden als eerste het plan voor het energie-eiland lanceerde?

“We hebben het ‘geluk’ gehad dat we al redelijk vroeg in Duitsland aanwezig waren, via onze participatie 50Hertz. We waren ook vroeg bezig met offshorewind en het connecteren van de windparken aan land, zowel in Duitsland als in België. Onze mensen zijn daar al lang in gespecialiseerd en andere bedrijven in de sector kijken daar ook naar op.”

Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz luistert aandachtig naar Chris Peeters.© STYN.be

Wat is het Prinses Elisabetheiland?

Het Prinses Elisabetheiland, dat Elia 40 km voor de kust van België zal bouwen, wordt 6 hectare groot en zal hoogspanningsinfrastructuur omvatten die de windenergie van de windparken in de prinses Elisabeth zone aan land zal brengen, maar ook vanaf 2030 verbindingen of interconnectoren met andere landen (zoals Denemarken en Groot-Brittannië) zal realiseren. Het contract met baggergroepen Deme en Jan De Nul is vorige maand ondertekend.

Jullie maken nu werk van de vergunningaanvraag.

“Het is een zeer strak schema dat we volgen en we krijgen nu de mogelijkheid om met veel mensen te praten over alle disciplines die erbij komen kijken. Het gaat niet alleen om elektrische verbindingen, maar bijvoorbeeld ook om zaken als biodiversiteit.”

Wie is op het idee van het eiland gekomen?

“Allerlei experten zijn het er al langer over eens dat een eiland de meest efficiënte manier is om elektriciteit uit zee aan land te brengen. Toen wij de tweede offshore-zone in België gingen ontwikkelen, hebben we de afweging gemaakt tussen een eiland of platformen. Dat is kantje-boordje geweest omdat we niet zoveel plaats hebben in ‘onze’ Noordzee. Pas toen het windpark opgeschaald werd van 2,1 naar 3,5 gigawatt, kwam het eiland er als economisch meest interessante uit. Zeker met de opties van de interconnectoren. We zijn zelf niet als allereerste op het idee gekomen. Eerder al waren er pogingen in België, Denemarken en Nederland.”

Welke regeringsleider toonde zich het meest enthousiast?

“Ach, dat zit natuurlijk in de aard van het beestje. Sommigen zijn nu eenmaal wat heviger in hun uitdrukking en gaan daar meer in mee. Het belangrijkste is dat de interesse overal op hetzelfde niveau ligt.”

LEES OOK: Chris Peeters (CEO Elia): “Er gaat zeker genoeg stroom zijn in de winter, maar de prijs blijft een probleem”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer