Jasmin Peeters en Gert Huygelen zullen hun dochter Jaan (2) noodgedwongen thuis opvangen, tot ze naar school kan. “De situatie in Mortsel is hopeloos.”
Volledig scherm
PREMIUM
Jasmin Peeters en Gert Huygelen zullen hun dochter Jaan (2) noodgedwongen thuis opvangen, tot ze naar school kan. “De situatie in Mortsel is hopeloos.” © ID/ Wim Kempenaers

Deze ouders getuigen over de stress in hun zoektocht naar een crèche: "Eind 2024 is er nog een plaats”

Opnieuw zijn er minder beschikbare plaatsen in Vlaamse crèches en bij onthaalouders - 1.553 om precies te zijn. Al voor het derde jaar op rij daalt hun aantal, terwijl de opvangstress bij (toekomstige) ouders alleen maar stijgt. (Toekomstige) ouders vertellen hoe ze moeten puzzelen, plannen en hopen dat hun baby of peuter binnenkort érgens terechtkan. “Je denkt niet ‘willen we een groter gezin?’, maar wel ‘willen we dat gedoe nog?’”

22 reacties

  • Katia Mistianes

    1 jaar geleden
    Al die constante stress en angst: was dàt de bedoeling van de vrouwen-emancipatie? 'Terug in de tijd' is niet hetzelfde als 'de klok terugdraaien'. We zijn geëvolueerd: moeders weten nu wat het is, om te moeten gaan werken. En vaders weten nu wat het is: het huishouden. Thuisblijven voor uw eigen baby, is weliswaar lastiger dan gaan werken. Maar het is niet minderwaardig, zoals het feminisme het voorstelt. Maak thuisblijven betaald, aub. Door de overheid, en niét door de werkgever.
  • Axel Vantomme

    1 jaar geleden
    Mijn vrouw werkt al 8 jaar als kinderverzorgster. Wij zijn in oktober getrouwd en zijn nu aan het denken aan kinderen. Mijn vrouw zegt dat een kinderdagverblijf absoluut geen enkele pedagogisch waarde meegeeft aan kinderen. Als je kinderen wil neem dan als ouder zelf je verantwoordelijkheid is haar leuze. Er zijn sytemen genoeg in deze tijden; Zoals Ouderschapsverlof 4 maanden per kind te nemen door beiden ouders in verschillende systemen. Je moet alleen leren dat je niet alles kunt hebben.
  • RIK DE VLEESCHOUWER

    1 jaar geleden
    Wanneer gaat dit eens stoppen om de werkende belastingbetaler te doen opdraaien voor alle kosten die kinderen maken met zich meebrengen. Bezin voor je begint en aan kinderen en wees zelfredzaam. Minstens zo hebben mijn ouders het mij destijds geleerd. De dag van vandaag wil men alles en nog wat afwentelen op gemeenschapsgelden. Dus belastingen voor werkenden met weinig gezinslast torenhoog in dit landje.
  • Nestor simons

    1 jaar geleden
    Eerst nadenken voor je kinderen maakt als je de lusten wil moet je de lasten ook er maar bij nemen
  • Nadine Motten

    1 jaar geleden
    Stop om te beginnen met mensen die NIET werken voorrang te geven! Geef voorrang aan mensen die werken!