Beursblog – Britse waakhond zegt neen tegen overname Activision door Microsoft, erbarmelijke beursdag voor Melexis

17.49 – Europese beurzen sluiten in de min

De Eurostoxx50 dook vandaag 0,75 procent lager en de Bel20 liet 0,8 procent liggen.

  • Aperam was uiteindelijk de sterkhouder van de Belgische sterindex met een winst van 1,6 procent.
  • Melexis daarentegen verloor 6,7 procent en beleefde daarmee de slechtste beursdag in twee jaar tijd. Het chipbedrijf doet een operationele vooruitbetaling van 189,2 miljoen euro aan zusterbedrijf X-Fab (zie bericht van 10.49 uur).

Dit was het voor vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het beursnieuws. Tot dan!

17.37 – Regering gaat alle contracten met Bpost doorlichten

Op vraag van Open VLD gaat de federale regering een audit bestellen om alle contracten met Bpost te onderzoeken.

  • De bekentenissen van Bpost zelf, over het te veel betalen van de staat voor de andere overheidsopdrachten, bevestigen overigenshet huizenhoge vermoeden dat er ook voor het krantencontract jarenlang te veel betaald is.

Sinds begin deze week is het aandeel van het Belgische postbedrijf met ongeveer 25 procent gezakt.

17.29 – Amerikaanse olievoorraden fors gedaald

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

  • In de week eindigend op 21 april daalden de voorraden ruwe olie met 5,1 miljoen vaten tot 460,9 miljoen stuks. 
  • De benzinevoorraden daalden met 2,4 miljoen vaten tot 221,1 miljoen vaten.
  • De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,6 miljoen vaten tot 111,5 miljoen stuks. 
  • De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91,3 procent. Dat was een week eerder 91 procent.

17.01 – Winst S&P500 voornamelijk te danken aan zes techbedrijven

15.54 – First Republic Bank verliest opnieuw terrein

First Republic Bank krijgt ook vandaag de wind van voren. Na een tuimeling van zo’n 50 procent gisteren, zakt de aandelenkoers verder. De Amerikaanse bank ziet 16 procent van haar marktwaarde in rook opgaan.

  • First Republic Bank kondigde vandaag aan tot 100 miljard dollar aan activa te willen verkopen.
  • Gisteren bleek uit het kwartaalrapport dat de bank zo’n 72 miljard dollar aan spaargeld zag wegvloeien tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. In principe zag de bank iets meer dan 100 miljard dollar wegstromen, want die heeft een liquiditeitssteun (30 miljard dollar) gekregen van elf financiële instellingen.

15.45 – Kwartaalresultaten geven Microsoft en Alphabet een zetje

Het oordeel van de Britse waakhond heeft momenteel geen neerwaartste impact op de koers van Microsoft. De techgigant wint 7 procent. Die koerswinst is het gevolg van het beter dan verwachte kwartaalrapport waarmee Microsoft gisteren (nabeurs) uitpakte.

Ook Alphabet heeft het eerste kwartaal behoorlijk goed gepresteerd. De beurswinst blijft weliswaar beperkt tot 0,7 procent.

De andere techgiganten profiteren mee:

  • Meta wint 1,7 procent.
  • Amazon doet er 2,3 procent bij.
  • Apple is de uitzondering op de regel. De iPhone-producent laat 0,2 procent liggen.

15.39 – Activision verliest bijna 10 procent

Activision start de handelsdag in mineur. De gamegigant laat 9,8 procent liggen nadat de Britse waakhond zich kantte tegen de overname door Microsoft. Die vreest dat de concurrentie op de gamemarkt in gevaar zal komen door die deal.

15.34 – Nasdaq wint bijna 1 procent

De Nasdaq wint 0,9 procent na het luiden van de openingsbel. De winsten voor de Dow Jones en S&P500 zijn eerder bescheiden. Die twee indexen winnen respectievelijk 0,15 en 0,2 procent.

14.18 – Britse waakhond blokkeert overname Activision door Microsoft

De Britse concurrentiewaakhond Competition and Markets Authority kant zich tegen de overname van de spelgigant Activision Blizzard door Microsoft. Aan die overname hangt een prijskaartje vast van 69 miljard dollar.

  • Volgens de toezichthouder zou de overnamedeal de concurrentie op de markt van cloudgaming schaden.
  • De verkoop van Call of Duty, één van de grootste titels van Activision, of de belofte om rivalen toe te staan de game op hun platforms aan te bieden, kan de bezwaren van de waakhond niet wegnemen.
  • Microsoft laat alvast weten dat het tegen het besluit in beroep zal gaan.
  • Ook de toezichthouders van de de Europese Unie moeten nog een uitspraak doen over de deal. De Amerikaanse Federal Trade Commission wacht op een hoorzitting in de zomer nadat die formeel een veto had gesteld tegen de overeenkomst.

Activision duikt voorbeurs zo’n 10 procent lager. Microsoft daarentegen noteert 8 procent in de plus, maar die koerswinst is voornamelijk gelinkt aan de positieve kwartaalresultaten waar de techgigant gisterenavond mee uitpakte (zie bericht van 07.11 uur).

Call of Duty (Photo by Fernando Leon/Getty Images for Call of Duty)

13.32 – WDP biedt keuzedividend aan

Vastgoedbedrijf WDP heeft van de aandeelhoudersvergadering vandaag akkoord gekregen voor het voorstel tot een keuzedividend over 2022. Dit maakte de onderneming na afloop van de vergadering bekend.

  • Dit betekent dat de aandeelhouders van WDP kunnen kiezen uit een stockdividend, een uitbetaling in contanten of een combinatie van deze twee. In het geval van een stockdividend zijn de nieuwe aandelen WDP per 1 januari van 2023 winstgerechtigd, zodat het eerste dividend betaalbaar zal zijn in het tweede kwartaal van 2024. 
  • Het dividendvoorstel over 2022 ligt bij WDP op 1,00 euro per aandeel WDP. 

12.13 – Techgiganten houden beter stand dan verwacht

12.10 – Bel20 blijft rood kleuren

De Bel20 heeft de openingsverliezen gedeeltelijk kunnen wegwerken, maar kleurt nog altijd rood. De Belgische sterindex noteert 0,55 procent in de min. Het verlies voor de Eurostoxx50 bedraagt 0,9 procent.

  • Cijfers van Melexis kunnen niet overtuigen en het aandeel verliest 4,9 procent. ING ziet dat Melexis nog steeds problemen ondervindt aan de aanbodkant.
  • Proximus ziet op zijn beurt het verlies oplopen tot 5,6 procent. Het aandeel noteert ex-dividend.

11.58 – Bpost tuimelt verder naar beneden

Na de pandoering die Bpost gisteren heeft gekregen (-20 procent), tuimelt het aandeel vandaag verder naar beneden. Momenteel noteert het Belgische postbedrijf 6,05 procent in de min. Bpost kwam maandagavond met de mededeling naar buiten dat er bij overheidsopdrachten mogelijk sprake is van illegale praktijken.

10.49 – Melexis schiet zusterbedrijf 189 miljoen euro voor 

Melexis doet een operationele vooruitbetaling van 189,2 miljoen euro aan zusterbedrijf X-Fab. Dit maakte het bedrijf vanmorgen in de marge van de publicatie van de kwartaalcijfers bekend.

  • Melexis heeft voor computerchips de voorbije jaren verschillende langetermijnovereenkomsten of LTA’s gesloten met verschillende leveranciers, in lijn met de ontwikkelingen in de sector. Een ervan is X-Fab.
  • Zowel Melexis als X-Fab heeft Roland Duchâtelet als grote aandeelhouder.
  • “Het belangrijkste doel van die LTA’s is het veiligstellen van volumes en meer voorspelbare prijzen. Aangezien deze LTA’s aanzienlijke capaciteitsuitbreidingen bij X-Fab vereisen, heeft Melexis afgesproken om een deel van de toegezegde wafers vooraf te betalen”, klinkt de uitleg.
  • Het gaat in dit geval om een bedrag van ongeveer 189,2 miljoen euro of 15 procent van het totaalbedrag.

Melexis noteert momenteel 4,45 procent lager.

10.41 – Techaandelen schieten (voorbeurs) hoger na resultaten Microsoft en Alphabet

Microsoft (zie bericht van 07.11 uur) en Alphabet (zie bericht van 07.17 uur) hebben gisterenavond de boeken geopend. De techgiganten konden uitpakken met beter dan verwachte resultaten. Vandaag is het de beurt aan Meta en morgen volgt Amazon.

Hoe dan ook kleuren alle techgiganten (voorbeurs) groen na de eerste resultaten.

  • Amazon: +3,6 procent.
  • Meta: +2,2 procent.
  • Alphabet: +1,4 procent.
  • Microsoft: +7,8 procent.
  • Apple: +0,5 procent

09.54 – Zweedse centrale bank verhoogt rente met 50 basispunten

De centrale bank van Zweden heeft de beleidsrente met 50 basispunten opgetrokken tot 3,5 procent. De monetaire instelling gaf aan dat die in juni of september naar alle waarschijnlijkheid de rente met 25 basispunten zal optrekken.

  • “Na de snelle verhogingen van de beleidsrente in het afgelopen jaar heeft het monetaire beleid een verkrappend effect op de economie”, aldus de centrale bank. “De raad van bestuur oordeelt daarom dat er na de vergadering van april ruimte zal zijn om de beleidsrente in kleinere stappen aan te passen.”

09.20 – Bel20 opent lager, Melexis onder druk

De Bel20 index opende op 3.800,88 punten, na dinsdag te zijn gesloten op 3.825,77 punten.

  • Binnen de Bel20 index verloor Melexis in reactie op kwartaalcijfers 2,5 procent. D’Ieteren moest 1,8 procent prijsgeven.
  • In de BelMid zijn er geen echt opvallende bewegers, Sipef won 1,6 procent. Xior opende na de publicatie van de kwartaalcijfers 1,4 procent hoger.
  • Bij de kleine aandelen boekte Belysse een winst van 3,2 procent en Texaf won 2,8 procent.

08.41 – Zwitserse waakhond: “We kunnen belangrijke lessen trekken uit de crisis bij Credit Suisse”

“De gebeurtenissen rond Credit Suisse laten zien hoe belangrijk het is om concrete voorbereidingen te treffen op crises”, merkt Urban Angehrn, CEO van de Zwitserse toezichthouder Finma, op in de verklaring die vandaag werd vrijgegeven. “Het is duidelijk dat we uit de crisis bij Credit Suisse belangrijke lessen moeten trekken voor toekomstige crisisvoorbereidingen. FINMA zal aan die doelstelling bijdragen.”

  • Het feit dat Credit Suisse bijna failliet ging, hoewel de bank aan alle wettelijke kapitaal- en liquiditeitsvereisten voldeed, enkele dagen voor haar redding in maart, heeft een debat onder mondiale toezichthouders op gang gebracht over de vraag of de huidige regelgeving nog geschikt is voor het beoogde doel.

08.03 – Forse afname spaaropbrengsten

07.17 – Alphabet (Google) legt focus op AI

Alphabet heeft meer omzet geboekt in het afgelopen kwartaal, dankzij meevallende reclame-inkomsten bij de zoekmachine Google en groei in de cloud, terwijk de winst daalde. Dat bleek bij de publicatie van de cijfers gisteren nabeurs. Het aandeel stijgt met 1,6 procent in de voorlopige handel.

  • De omzet steeg met 3 procent, van 68,0 miljard tot 69,8 miljard dollar. Gecorrigeerd voor valutabewegingen was de groei 9 procent. Het bedrijf sprak van veerkracht bij Search en momentum bij Cloud.
  • CEO Sundar Pichai wees op het belang van AI voor de directe toekomst van het bedrijf. “We hebben belangrijke product-updates geintroduceerd, geankerd in diepe computerwetenschap en AI”, stelde hij in een verklaring. “Onze North Start biedt de meest behulpzame antwoorden voor onze gebruikers, en we zien enorme kansen in het verschiet”.
  • De nettowinst was 15,05 miljard dollar, of 1,17 dollar per aandeel. Dit was minder dan de 16,44 miljard dollar een jaar eerder. Analisten rekenden vooraf op 1,08 dollar winst per aandeel en 68,9 miljard dollar omzet.

07.11 – Applaus voor Microsoft

De grote techbedrijven publiceren deze week hun kwartaalcijfers. Microsoft kwam gisteravond met zijn kwartaalrapport, dat positief onthaald werd: in de voorlopige handel stijgt het aandeel met 8 procent.

  • De omzet steeg 7 procent. Dit was beter dan analisten verwachtten, maar lager dan de groei met dubbele cijfers die het bedrijf jarenlang liet zien.
  • De nettowinst steeg 9 procent, wat ook ruim beter dan verwacht was.
  • Het cloud-bedrijf, dat de groeimotor was in de afgelopen jaren, zag de groei vertragen. De divisie Azure boekte 27 procent meer omzet, conform de verwachtingen. Microsoft had al gewaarschuwd dat de economische malaise de cloud-omzet kan raken.
  • Sinds januari gebruikt Microsoft de chatbot ChatGPT in zijn producten. Het bedrijf investeerde miljarden in OpenAI, dat de populaire bot ontwikkelde. Vooralsnog zal dit niet veel bijdragen aan de omzet, denken analisten zoals Brad Reback van Stifel Financial. “De AI-kant is uniek, maar gaat duidelijk de omzet zelfs niet een beetje beïnvloeden.”

07.05 – Wall Street sluit lager

Goeiemorgen! De Amerikaanse beurzen zijn gisteren lager gesloten, door zorgen over een mogelijke recessie, hernieuwde onrust in de bankensector, en problemen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

  • De S&P 500 eindigde 1,6 procent lager op 4.071,63 punten.
  • Technologie-index Nasdaq verloor 2, 0 procent tot 11.799,16 punten.
  • De Dow Jones-index daalde 1,0 procent tot 33.530,83 punten.

De beursblog van gisteren vind je hier terug.

Meer