Sarah Schlitz kondigt ontslag als staatssecretaris aan na dagenlange heisa

Sarah Schlitz (Ecolo) neemt ontslag als staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit in de federale regering. Dat heeft ze zelf aangekondigd bij RTBF.

jvh

Schlitz was afgelopen week zwaar onder vuur komen te liggen, nadat bleek dat ze haar persoonlijke logo liet opnemen op de websites van organisaties die via haar kabinet subsidies van de federale regering hadden gekregen. Dat is verboden, want bij een subsidie met overheidsgeld moet het beleid, en niet het persoonlijke imago van de minister vooraan staan in de boodschap – anders kan er sprake zijn van een verdoken intentie tot campagnevoering.

LEES OOK. Zelfs binnen haar eigen politieke familie slinkt de steun: haalt Sarah Schlitz het einde van de week als staatssecretaris?

Schlitz noemde dat een “onhandigheid”, legde de schuld deels bij haar administratie, en verontschuldigde zich, maar haar positie wankelde. Zo zei premier Alexander De Croo dat “zoiets niet voor herhaling vatbaar is”, en kreeg Schlitz ook in de Kamer slechts voorwaardelijke steun.

Maandag kwam Schlitz nog meer onder vuur te liggen, nadat bleek dat één van haar kabinetsmedewerkers op sociale media foto’s had gedeeld die N-VA linkten aan het nazisme. Ze moest daarop opnieuw door het stof.

Woensdag zou Schlitz zich moeten verdedigen in de Kamer, donderdag zou er gestemd worden over een motie van wantrouwen. Omdat Schlitz van mening is dat ze haar mandaat in die omstandigheden niet langer kan uitoefenen, neemt ze nu echter zelf ontslag.

“Wanneer ik deze studio verlaat, zal ik mijn ontslag aanbieden aan de premier”, zei Schlitz bij RTBF. “Ik heb een fout gemaakt waarvoor ik mij heb verontschuldigd, maar vandaag heeft de controverse een schadelijke dimensie gekregen. Het neemt het hele politieke en medialandschap over, en het wordt ondraaglijk. Daarom ben ik niet in de politiek gegaan. Ik ben in de politiek gegaan voor waarden, voor sociale rechtvaardigheid, voor een samenleving die vrouwen en kinderen beschermt, voor een meer gelijke en rechtvaardige samenleving. Vandaag wil ik een stap opzijzetten om deze strijd en alle lopende projecten door te laten gaan”, aldus Schlitz.

LEES OOK. Staatssecretaris Schlitz (Ecolo) neemt afstand van berichten op sociale media die N-VA koppelen aan nazisme

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER