Archiefbeeld van de taliban in Afganistan.
AFP or licensors

VS: "Taliban hebben IS-leider gedood die verantwoordelijk was voor aanslag op luchthaven Kaboel"

De Taliban hebben de IS-leider gedood die verantwoordelijk was voor de zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, in augustus 2021. Dat zegt het Witte Huis. Bij de aanslag kwamen 13 Amerikaanse militairen en 170 Afghaanse burgers om het leven. 

De bomaanslagen van 26 augustus 2021 bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel kwamen kort na de razendsnelle overname door de Taliban. Al snel eiste terreurgroep IS - specifiek de lokale afdeling IS-K die actief is in Afghanistan - de aanslag op.

Het Witte Huis zegt nu dat de IS-leider die verantwoordelijk was voor de aanslag, waarbij 170 burgers en 13 Amerikaanse militairen om het leven kwamen, gedood is door de taliban. De woordvoerder van het Pentagon, Patrick Ryder, benadrukt dat de Verenigde Staten niet betrokken waren bij de operatie.

De man zou in de afgelopen weken al zijn gedood, maar het duurde even om zijn dood te bevestigen. Het is nog onduidelijk of de taliban het specifiek op de man hadden gemunt of dat hij werd gedood bij een van de vele gevechten tussen taliban en strijders van IS.

"Meesterbrein aanslag"

Er zijn verder geen details over de dood van de man vermeld. Ook zijn naam is niet vrijgegeven. John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, noemt hem wel "het meesterbrein achter de afschuwelijke aanslag". Zijn dood zou een van de verschillende verliezen zijn van hooggeplaatste IS-leiders dit jaar, zegt Kirby ook. 

De Amerikaanse regering heeft de nabestaanden van de dertien omgekomen Amerikaanse militairen maandag op de hoogte gebracht van het nieuws.

Meest gelezen