© rr

Sarah Schlitz neemt ontslag als staatssecretaris

Wat velen hadden verwacht, is nu ook uiteindelijk gebeurd. Na de druk die de voorbije dagen groter en groter werd, heeft staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) de handdoek in de ring gegooid.

jvh

Haar lot hing al dagenlang aan een zijden draadje en nu stapt de ecologiste uiteindelijk zelf op. Na een zoveelste nieuw element was de situatie voor Schlitz ook onhoudbaar geworden. Dat ze een persoonlijk logo gebruikte bij organisaties die ze sponsorde, was sowieso al een overtreding van de wet waarvoor de controlecommissie van de Kamer haar vorige week een berisping gaf. Schlitz bood haar excuses aan, maar nadien bleek echter dat ze ook had gelogen. De staatssecretaris zei eerst dat ze nooit de opdracht had gegeven om het logo te gebruiken, terwijl in een subsidiegids stond dat de organisaties verplicht waren om het logo te afficheren.

Krediet op

Het was het begin van het einde voor Schlitz. N-VA-Kamerlid Sander Loones eiste vorige donderdag haar ontslag. In eerste instantie gaf premier Alexander De Croo de groene politica alleen maar een uitbrander, maar haar krediet was bij de meerderheid zo goed als op. De coalitiepartners weigerden donderdag ook om Schlitz zomaar de absolutie te geven en beslisten de stemming over haar lot in de Kamer een week uit te stellen. Het signaal voor oppositie en media om dieper te beginnen graven naar het doen en laten van de staatssecretaris.

Onze zusterkrant ‘Het Nieuwsblad’ vond dinsdag nog een organisatie waar het persoonlijke logo van Schlitz werd gebruikt. Het ging om EMWA, een tijdelijk opvanghuis voor lgbtqia+ jongeren op de vlucht voor hun “homofobe of transfobe” ouders. Een post van een medewerkster op sociale media waarin de N-VA werd gelinkt aan de nazi’s deed de Ecolo’ster nog dieper in het moeras wegzakken. De premier dwong Schlitz tot nieuwe excuses die in Vlaanderen bovendien op hoongelach werden onthaald. De staatssecretaris liet weten dat het parlementaire werk van Sander Loones niet te vergelijken valt met de misdaden van het naziregime.

Nieuwe onthulling

Ecolo bleef haar partijgenote verdedigen, maar een nieuwe onthulling van de Franstalige krant La Dernière Heure gaf Schlitz het finale duwtje. La DH ontdekte via het opsnorren van oude webpagina’s dat het persoonlijke logo van Schlitz ook op een folder en de site prijkte van de vzw Bruzelle, maar dat het eind vorig jaar na wrevel die daarover op kabinetten leefde werd verwijderd door Ecolo. Volgens de krant het bewijs dat Schlitz in november 2022 al wist dat de praktijk niet kon, terwijl ze daarover later andere geluiden liet horen.

“Schadelijke dimensie”

De kroniek van een aangekondigd ontslag dus. Schlitz kondigde haar vertrek woensdagmorgen aan op La Première (RTBF). “Wanneer ik deze studio verlaat, zal ik mijn ontslag aanbieden aan de premier. Ik heb een fout gemaakt waarvoor ik mij heb verontschuldigd, maar vandaag heeft de controverse een schadelijke dimensie gekregen. Het neemt het hele politieke en medialandschap over, en het wordt ondraaglijk. Ik ben niet daarvoor in de politiek gegaan. Ik ben in de politiek gegaan voor waarden, voor sociale rechtvaardigheid, voor een samenleving die vrouwen en kinderen beschermt, voor een meer gelijke en rechtvaardige samenleving. Vandaag wil ik een stap opzijzetten om deze strijd en alle lopende projecten door te laten gaan”, verklaarde Schlitz.

Petra De Sutter: “Druk was te groot geworden”

Groen-vicepremier Petra De Sutter noemt het ontslag een jammerlijke zaak. “De druk was zo groot geworden dat ze zelf heeft besloten om ontslag te nemen. Ze had achteraf gezien misschien sneller haar fout moeten toegeven, maar ze heeft heel verdienstelijk werk geleverd en veel stenen verlegd in de rivier”.

Wie Schlitz op de post van Gelijke Kansen nu vervangt, is nog niet duidelijk. Sander Loones vindt dat ze helemaal niet moet vervangen worden. “Een zittende minister kan komend jaar haar taken overnemen. Zo toont de politiek dat ze ook op zichzelf kan besparen. Dat zou de rampzalige begroting van De Croo alvast ten goede komen.” (Lees verder onder de debattool)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Premier De Croo over ontslag Schlitz: "Beslissing waar moed voor nodig is"

    Premier Alexander De Croo heeft de moed geprezen die voor staatssecretaris Sarah Schlitz nodig was om ontslag te nemen. "Ik verwelkom haar beslissing. Het is geen gemakkelijke beslissing, noch op menselijk, noch op politiek vlak, en er is veel moed voor nodig. Ik wil ook haar werk prijzen. Het was iemand met nieuwe ideeën, en iemand die veel werk heeft verzet op het vlak van gendergelijkheid en LGBTQI-rechten", aldus De Croo.

    "Ze heeft een fout gemaakt. Ze heeft dat ook erkend, en ze heeft zich verontschuldigd. Ze heeft geoordeeld dat haar beleid niet zou kunnen uitgevoerd worden door de discussie. Nu moeten we de bladzijde omslaan." De Croo betreurt ook de polemiek die in dit dossier is ontstaan. "Te vaak gaat het in het politieke debat niet meer over de inhoud, maar over personen. Daar moeten we voorzichtig mee zijn. We zijn allemaal mensen", aldus de premier.

    Schlitz was in de regering bevoegd voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit. "Dit zijn belangrijke onderwerpen die ook centraal staan in het beleid van de regering, en we tonen dit in verschillende dossiers. Het is nu aan Ecolo om ons aan te geven hoe ze  verder willen", aldus De Croo. De premier sprak zich niet uit over mogelijke pistes zoals een vervanging of de toevoeging van de bevoegdheden aan een andere Ecolo-minister. Die beslissing ligt volgens De Croo bij de Franstalige groenen.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Opvolger is woensdag niet bekend

    Er zal vandaag nog geen beslissing vallen over wie Sarah Schlitz opvolgt als staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Volgens de interne procedures bij Ecolo moet die beslissing langs de Federatieraad passeren, en dat orgaan - het intern parlement van de groenen - komt woensdag niet bij elkaar. Schlitz sprak bij haar afscheid woensdagmorgen een voorkeur uit voor een vrouw als opvolger.

    Het is wel degelijk de bedoeling van de partij om een nieuwe persoon aan te duiden voor de job. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang hadden geopperd om haar "zo kort voor de verkiezingen" niet meer te vervangen.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Vergadering commissie Gelijke Kansen geschrapt

    De vergadering van de commissie Gelijke Kansen in de Kamer is geschrapt. Dat werd vernomen bij voorzitter Thierry Warmoes. Normaal gezien zou Sarah Schlitz daar deze namiddag een reeks vragen komen beantwoorden, maar door haar ontslag is dat zonder voorwerp geworden.

    Wie Sarah Schlitz opvolgt, zal in de commissie een beleidsbrief moeten voorstellen. Dat moet gebeuren binnen de zes weken na zijn of haar benoeming. Het is dus erg waarschijnlijk dat de eerstvolgende vergadering niet op 9 of 10 mei zal plaatsvinden, zoals eerst aangekondigd.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    MR: "Positie was onhoudbaar geworden"

    "De positie van Schlitz was onhoudbaar geworden", zegt MR-fractieleider Benoît Piedboeuf. Hij wijst erop dat er een opeenvolging van informatie was die tot dit resultaat heeft geleid, en dat de situatie van Schlitz dreigde impact te hebben op de premier. "Er was een opeenvolging van weinig geloofwaardige verklaringen. In het geval van Eva de Bleeker werd haar verweten dat ze dingen heeft gezegd die het tegenovergestelde waren van wat de premier zei. Ze had niet helemaal ongelijk in haar voorstelling van de feiten. Hier gaat het om iets totaal anders: iets onwettig dat je niet kan toedekken", aldus Piedboeuf.

    "We hadden de bladzijde kunnen omdraaien na de vergadering van de commissie verkiezingsuitgaven, indien ze duidelijk een fout had erkend, en niet naar haar medewerkers of het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen had verwezen. We hadden de bladzijde kunnen omdraaien, want iedereen kan fouten maken, maar dat is niet het geval. Als de verdediging zwak is, komt dat misschien doordat de argumenten erachter ook niet erg sterk zijn", stelt Piedboeuf, die ook wijst op de naïviteit", het "amateurisme" en "het gebrek aan ervaring" van een aantal medewerkers van het kabinet-Schlitz.
    Het was Piedboeuf die donderdag in de Kamer een schorsing van de zitting vroeg, na de interpellatie waarin Sander Loones (N-VA) het ontslag had gevraagd van de staatssecretaris. Het signaal was duidelijk: niet alle meerderheidspartijen wilden zomaar overgaan tot de orde van de dag. Uiteindelijk ondertekenden ze alle zeven de motie die de vraag om ontslag zou overrulen, maar daarover zou pas deze week worden gestemd.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Einde persconferentie

    Tot zover de korte persconferentie van Schlitz, die enkel een voorbereid statement voorlas. Op de vraag van een journalist of ze "erkent dat ze heeft gelogen tegen het parlement", wil ze niet antwoorden: ze verwijst naar haar woordvoerders, en beent vervolgens de zaal uit.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat
    "Het was een eer. Ik zet onze strijd nu vanuit een andere rol verder, maar met minstens evenveel inzet. Ik dank u."
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    "Seksueel en seksistisch geweld gepleegd door politieke mandatarissen"

    "Beleid maken maakt deel uit van het DNA van Ecolo. We zijn harder voor onszelf dan voor anderen. Dat is normaal. Maar mijn ontslag vandaag is een precedent om de standaarden van de politiek verhogen, onder andere tegen seksueel en seksistisch geweld gepleegd door politieke mandatarissen."
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat
    "Ze moeten me niet vervangen, wordt gezegd. Het secretariaat Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit is niet noodzakelijk. Maar het is nog een jaar voor de verkiezingen. Het laatste jaar van deze regering is cruciaal, dat weten we. De wet op discriminatie is een historische wet om de feminicide tegen te gaan, en om ervoor te zorgen dat iedere persoon zijn dromen kan najagen. Het verzette werk tegen seksueel geweld moet voortgezet worden. Alle dossiers moeten voortgezet worden."
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat
    "De regering heeft historisch werk verricht op het vlak van de strijd tegen seksueel geweld. Dat werk moet voortgezet worden. "Er zijn nog andere projecten die voortgezet moeten worden. Die dossiers moeten vooruit, dát is belangrijk voor mij."
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Persconferentie Schlitz begint

    "De strijd moet doorgaan", zegt Schlitz. "Daarom zet ik vandaag een stap opzij. Er ligt nog zoveel werk op de plank. Er is nog zoveel ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Ik heb die strijd op mijn manier gevoerd. Ik ben niet onvervangbaar. Er is zoveel vrouwelijk talent bij Ecolo. Ik reken erop dat de lopende projecten doorgezet kunnen worden. Daarom geef ik nu de fakkel door zodat de Vivaldi-regering de strijd kan doorvoeren."

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    De Sutter: "Dossier is veel groter geëscaleerd dan nodig"

    "De situatie was onhoudbaar geworden, en veel groter geëscaleerd dan had moeten gebeuren", vindt Groen-vicepremier Petra De Sutter over het ontslag van Schlitz. De Sutter was op voorhand niet ingelicht dat Schlitz de handdoek in de ring zou gooien. Ze heeft het over een moedige beslissing. "Zij vond zelf dat ze haar politiek werk niet meer kon afmaken."

    Volgens De Sutter is het dossier onnodig geëscaleerd. "Ik denk dat de zaak uitvergroot is door het feit dat een aantal zaken in de commissie misschien onvolledig waren en daar is dan op doorgegaan", zegt ze. "Achteraf gezien had ze dat misschien meteen moeten rechtzetten en zeggen: 'Dit was fout', en zand erover." Opvallend: De Sutter wil niet gezegd hebben dat Schlitz gelogen heeft. De druk is nadien vergroot - denk ook aan de "absoluut ongehoorde" communicatie van een medewerkster van Schlitz. Bovendien is ze "een week lang in het ongewisse gelaten, ook binnen de meerderheid, of ze al dan niet kon aanblijven."

    De Sutter vindt wel dat Schlitz als staatssecretaris heel verdienstelijk werk heeft geleverd. "Ik kijk naar de inhoud en die is toch wel opmerkelijk. Mensen die het domein volgen zijn heel tevreden van het werk dat ze heeft gedaan en in gang gezet. Sarah Schlitz heeft op Gelijke Kansen en Diversiteit heel veel stenen verlegd in de rivier."

    Haar partijgenoot en Kamerfractieleider Wouter De Vriendt noemt het ontslag van Schlitz "een moedige beslissing", die ze heeft genomen in het belang van haar beleidsdomeinen. "Haar conclusie dat ze niet langer kan functioneren verdient enorm veel respect. Ze is een vrouw met het hart op de juiste plaats, zonder kwade intenties. Dank voor al het werk", schrijft hij op Twitter.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Vertraging persconferentie

    De persconferentie van Schlitz begint "met enige vertraging".
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Vlaams Belang: “Haar niet vervangen zou alvast een goede besparing zijn” 

    Ook Vlaams Belang reageert tevreden op het ontslag van Schlitz. “Meermaals liegen in het parlement, en medewerkers die tegenstanders met nazi’s vergelijken: het is onvoorstelbaar dat dit zo lang getolereerd werd”, klinkt het. "Haar positie was al veel langer onhoudbaar, ze moest vorige week al ontslag genomen hebben.”

    “Dit is een zeer terecht ontslag”, zegt ook Kamer-fractieleider Barbara Pas. “Ecolo kennende zullen ze opnieuw een even extremistische of incapabele kandidaat naar voren schuiven”, aldus Pas. “Haar niet vervangen zou daarom alvast een goede besparing zijn. Het staatssecretarisschap voor Gelijke Kansen heeft tot vandaag bitter weinig nuttigs opgeleverd.”
    Arnaut.Vanvlierden
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Sander Loones, de man die de scalp van Sarah Schlitz aan zijn gordel rijgt

    Ooit was hij de gedoodverfde dauphin van partijvoorzitter Bart De Wever. Na een ultrakorte doortocht als minister van Defensie (28 dagen) excelleert Sander Loones (N-VA) tegenwoordig als een ‘koppig’ lid van de oppositie. Lees hier meer (+).

    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Sander Loones (N-VA) vindt het niet nodig om Schlitz nog te vervangen: "Zo toont politiek dat ze ook op zichzelf kan besparen"

    N-VA-Kamerlid Sander Loones vindt het niet nodig om staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz nog te vervangen in de federale regering. Volgens hem kan een zittend minister gerust haar taken overnemen in het laatste jaar van de legislatuur. "Zo toont de politiek dat ze ook op zichzelf kan besparen. Dat zou de rampzalige begroting van De Croo alvast ten goede komen," klinkt het.

    Loones drong de voorbije week sterk aan op het ontslag van Schlitz. Volgens hem had de Ecolo-politica in de Kamer gelogen over het gebruik van haar persoonlijke logo bij gesubsidieerde organisaties, en was ze "alle geloofwaardigheid kwijt".
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Sarah Schlitz: de militante die niet graag als politica wordt gezien

    Sarah Schlitz neemt ontslag als staatssecretaris. Haar federale parcours, dat al met een blunder begon, eindigt nu ook in mineur. Het verhaal van een hobbelige politieke carrière. “Het is een kwaliteit, maar het is zeker ook een bron van problemen.” Lees hier meer (+).

    Toen ze haar beleidsnota voorstelde, pakte Sarah Schlitz uit met een doventolk, die uitsluitend in het Frans tolkte
    Toen ze haar beleidsnota voorstelde, pakte Sarah Schlitz uit met een doventolk, die uitsluitend in het Frans tolkte
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Reactie Sander Loones

    Kamerlid Sander Loones (N-VA), die het dossier rond Schlitz volgde en de staatssecretaris zwaar onder vuur nam in de Kamer, lijkt haar ontslag vanzelfsprekend te vinden. "En nu terug naar de rampzalige begroting van De Croo", klinkt het op Twitter.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Schlitz: "Het werd ondraaglijk"

    “Wanneer ik deze studio verlaat, zal ik mijn ontslag aanbieden aan de premier”, zei Schlitz bij RTBF. “Ik heb een fout gemaakt waarvoor ik mij heb verontschuldigd, maar vandaag heeft de controverse een schadelijke dimensie gekregen. Het neemt het hele politieke en medialandschap over, en het wordt ondraaglijk. Daarom ben ik niet in de politiek gegaan. Ik ben in de politiek gegaan voor waarden, voor sociale rechtvaardigheid, voor een samenleving die vrouwen en kinderen beschermt, voor een meer gelijke en rechtvaardige samenleving. Vandaag wil ik een stap opzijzetten om deze strijd en alle lopende projecten door te laten gaan”, klonk het.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Persconferentie om 10 uur

    Schlitz zal om 10 uur meer duiding geven bij haar beslissing om ontslag te nemen uit de federale regering op een persconferentie.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer