De onvermijdelijke exit: Sarah Schlitz (Ecolo) neemt ontslag, na opeenstapeling van blunders

De staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz stapt op. Dat kondigde ze zelf vanmorgen aan op RTBF-radio. “Ik neem mijn verantwoordelijkheid”.

De Luikse passionaria van Ecolo kon niet anders meer, nadat ze een week lang communicatief bleef zwalpen. “J’assume. Je prends mes responsabilités“, ofwel, “ik aanvaard dit”, zo stelde ze vanmorgen.

De essentie: Haar positie was onhoudbaar geworden.

De opeenstapeling van onwaarheden, het telkens aanpassen van haar versie van de feiten, maar tegelijk ook de aanval vanuit haar kabinet naar de klokkenluider in dit dossier, Kamerlid Sander Loones (N-VA), deed de coalitiepartners in Vivaldi naar adem happen. Gisterenmiddag dwong premier Alexander De Croo haar wel erg publiek tot excuses, ten opzichte van Loones, nadat ze die eerst niet over de lippen kreeg.

En nu? De schade voor Vivaldi is wel groot. Want dagenlang weigerde de Ecolo/Groen-fractie haar te lossen, ook al bleek elke dag opnieuw dat er feiten bijkwamen. Een artikel in La Dernière Heure, dat vanmorgen verscheen, was de druppel te veel. Daaruit bleek dat al in september vorig jaar haar partij Ecolo en mogelijks ook haar eigen kabinet al op de hoogte waren van het problematisch gebruik van haar persoonlijke logo bij overheidscampagnes. Bij de vzw BruZelle werd plots dat logo weggehaald, maanden voor het gebruik van die logo’s een issue werd in de Kamer.

Meer