REUTERS

Van Quickenborne weerlegt bericht Iran over gevangenenruil Olivier Vandecasteele: "Bericht van schurkenstaat"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne weerlegt het bericht uit Iran dat er een gevangenenruil met ons land op til zou zijn. Iran zegt dat de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi, die in ons land in de cel zit, binnenkort zou worden geruild voor een Belgische gevangene in Iran, mogelijk Olivier Vandecasteele. Maar dat bericht klopt niet, zegt Van Quickenborne. Vandecasteele heeft wel kunnen bellen met zijn familie: hij zit niet meer in volledige isolatie, maar zegt wel dat zijn detentievoorwaarden verslechterd zijn.  

Iran zegt dat het de in ons land veroordeelde diplomaat-terrorist Assadollah Assadi binnenkort zal ruilen met iemand uit ons land die in Iran in de cel zit. 

Assadi werd twee jaar geleden veroordeeld voor een verijdelde bomaanslag die was gericht op een Iraanse oppositiegroep in Parijs. De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Justitie zegt niet tegen wie Iran de man wil ruilen, maar het zou mogelijk gaan om Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die in Iran werd veroordeeld. 

"Het bericht klopt niet", reageert federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Het is een bericht van een schurkenstaat die gespecialiseerd is in het afleggen van valse verklaringen om te manipuleren en verwarring te zaaien op de kap van onschuldige landgenoten."

BEKIJK - Van Quickenborne reageert op de uitspraak van Iran:

Videospeler inladen...

Ook de familie van Vandecasteele had het bericht uit Iran al omschreven als een "manier om druk te zetten op de familie en op België". "Bovendien heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ons bevestigd dat de aankondiging niets te maken heeft met de huidige gang van zaken", zei Olivier Van Steirtegem, de woordvoerder van de familie. 

Vandecasteele heeft vandaag wel met zijn familie kunnen bellen. Hij liet weten dat hij niet meer in volledige afzondering zit, maar dat zijn detentievoorwaarden nog verslechterd zijn. Dat meldt de familie in een persbericht.

"Hij heeft geen matras meer, hij krijgt enkel koud eten voorgeschoteld dat van heel slechte kwaliteit is en Olivier krijgt nog steeds geen verzorging voor zijn benen waardoor hij bijna niet meer rechtop kan staan en amper kan slapen", meldt zijn familie.

Waarom werd Olivier Vandecasteele veroordeeld in Iran?

Volgens Iraanse media heeft hij zich schuldig gemaakt aan onder meer spionage en is hij veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar en 74 zweepslagen. Sinds augustus vorig jaar zat Vandecasteele opgesloten op een onbekende locatie, enkele weken geleden werd hij overgebracht naar de Evin-gevangenis in Teheran. 

Eerder deze maand vroeg ons land formeel de overbrenging van Vandecasteele naar België. Iran heeft België intussen ook officieel om de overbrenging van Assadi verzocht, zegt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. Onze regering beloofde alles in het werk te stellen om Vandecasteele terug te brengen. Maar wel alleen als het juridisch kan en sluitend is. 

"Pas als er nadien een akkoord is, kan er over een ruil worden gesproken, maar zover is het dus nog lang niet", zegt Jens Franssen, die het dossier volgt voor VRT NWS.

De Iraanse oppositie, die het doelwit was van de Iraanse diplomaat-terrorist, zegt dat het hoe dan ook bezwaar zal aantekenen tegen de overlevering van Assadi. 

BEKIJK - Jens Franssen over de uitspraak van Iran:

Videospeler inladen...

Meest gelezen