Laatste coronamaatregel opgedoekt: isolatie niet meer verplicht na positieve test, "maar blijf thuis als je ziek bent"

Wie een positieve coronatest afneemt, moet niet meer verplicht in isolatie. Daarmee wordt de laatste nog geldende coronamaatregel opgeheven. De regering drukt mensen met symptomen wel op het hart om nog altijd thuis te blijven, "zoals dat bij andere ziektes ook de bedoeling is".

Iets meer dan drie jaar nadat de coronacrisis was losgebarsten, neemt de regering afscheid van de laatste coronamaatregel. Na de afschaffing van de mondmaskerplicht in de zorg vorige maand, moet je je nu ook niet meer isoleren als je test positief is. Brussel schaft de maatregel onmiddellijk af. Vlaanderen en Wallonië "doen zo snel mogelijk het nodige".

"Gezien de gunstige evolutie wordt een COVID-19 infectie vanaf nu benaderd zoals griep", klinkt het. De bevoegde ministers benadrukken wel dat het - net als bij andere ziektes - nog steeds belangrijk is om thuis te blijven bij symptomen van een luchtweginfectie, zoals hoesten en koorts. "Als de symptomen ernstig zijn, moet contact met de huisarts worden opgenomen."

Het is bij een besmetting ook nog altijd aanbevolen om een mondmasker te dragen. Vooral bij contact met oudere of kwetsbare mensen. Ook hygiënische gewoontes om de overdracht van luchtweginfecties te beperken, zoals handen wassen en goede ventilatie, zijn aanbevolen. "De eigen verantwoordelijkheid om jezelf, je collega’s en anderen te beschermen is belangrijk."

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

Voor bewoners van woonzorgcentra is het aan de behandelende arts om te beslissen over de beschermingsmaatregelen in het geval van een luchtweginfectie van de bewoner. De maatregelen die in de voorziening moeten worden toegepast, moeten worden bepaald door de coördinerende arts, ondersteund door het zorgteam van het woonzorgcentrum.

Voor ziekenhuizen is het aan het comité voor ziekenhuishygiëne om de regels voor eventuele isolatie te bepalen.

Meest gelezen