Vader Carlo is trots op de prestatie van zijn zoon Luca.© Carlo Brecel

Vader Carlo Brecel over glansprestatie van zijn zoon: “Net als Luca heb ik de hoop nooit opgegeven”

Sheffield/Maasmechelen -

Vader Carlo Brecel (62) zag de triomftocht van zijn zoon thuis op de buis in Maasmechelen. “Ik had de hoop na een 10-6 achterstand niet opgegeven. Waarom wel? Luca heeft dat ook niet gedaan.” Wie nog tickets wil scoren voor de halve finale van Brecel, gaat trouwens van een kale reis thuiskomen.

Geert Houben

De appel valt ten huize Brecel niet ver van de boom. “Goed he”, is de eerste reactie van vader Carlo. “Net als Luca blijf ik er kalm onder. Ik heb de match niet gezien. Neen, neen grapje. Ik ben zo blij als iets.” Ondanks de achterstand en dat de tegenstander zevenvoudig wereldkampioen en titelverdediger Ronnie O’Sullivan was, bleef het geloof groot bij Maasmechelaar Carlo. “Nooit heb ik de hoop opgegeven. Als je het eerste of de eerste twee frames kunt winnen, kan alles.”

Bij de vijf vorige WK-deelnames strandde Luca telkens in de eerste ronde. Nu zit hij in de halve finale na het verslaan van onder meer Mark Williams en Ronnie O’Sullivan, samen goed voor tien wereldtitels in The Crucible in Sheffield. “Het moet mentaal allemaal goed zitten. Alles moet klikken bij uzelf en dan is de trein vertrokken. Luca wou het anders aanpakken en heeft amper getraind terwijl hij dat de voorbije jaren net heel veel deed. Het resultaat is dat Luca nu meer ontspannen is. Hij heeft zijn koppeke leeg gemaakt.”

© Getty Images

Favoriet?

In de halve finale treft Brecel de winnaar van het duel tussen Anthony McGill en Si Jiahui. Vergeleken met Ronnie O’Sullivan zijn ze beiden zeker een haalbare kaart. “Of Luca favoriet is? Waarom niet? Als je goed speelt, kan het allemaal. Alleen is dit het WK natuurlijk en dan zijn er geen gemakkelijke wedstrijden. Je speelt tegen de beste spelers van de wereld. Maar als je Ronnie eruit kunt spelen en als Luca’s gevoel goed blijft zitten…”

Intussen draait de telefoon van Carlo overuren. “En dan ben ik nog maar de vader. Kan je je voorstellen wat dat met Luca zelf moet zijn? Zoals het lied, ‘Als je wint, heb je vrienden’.” Of hij zijn zoon zelf al aan de lijn heeft gekregen? “Dat kan niet he. Luca is nog een paar uur zoet met onder meer de pers in Sheffield. Ik ga in elk geval naar Sheffield afreizen. Alleen zit ik midden in een verhuis en zal ik nog een nachtje moeten doorwerken, maar vrijdag wil ik zeker in The Crucible zijn.”

En wat vindt Brecel senior van juniors verhaal dat hij stomdronken was na zijn wedstrijd tegen Mark Williams? “Luca drinkt niet echt veel. Hij is geen pintelier. Dat zegt hij maar om de boel te jennen.”

Hopeloos uitverkocht

De vrienden die dinsdag het eerste deel van Brecels kwartfinale live meemaakten, zijn ondertussen terug thuis. “Tickets voor de halve finale snooker op het WK, ga je nu niet meer vinden. Je moet al hopen op een uitnodiging of vorig jaar geboekt hebben”, zegt Maasmechelaar Patrick Bollen. Met drie vrienden zag hij hoe Luca Brecel dinsdag zijn potten maakte in de eerste sessie tegen Ronnie O’Sullivan.

© Getty Images

Die eerste sessie van The Belgian Bullet tegen Ronnie The Rocket was nochtans de minste van de drie. Brecel keek meteen tegen een 2-6 achterstand aan. “Misschien hebben wij hem wel een boost gegeven”, lacht Patrick. Intussen heeft Patrick Sheffield weer ingeruild voor Maasmechelen nadat het gezelschap eerst een wedstrijd van Marc Selby bijwoonde. “Met wat geluk en door zeer vroeg naar het verkooppunt te gaan, konden we dinsdag nog tickets voor de wedstrijd tegen O’Sullivan bemachtigen. Dat was mogelijk doordat meerdere bezoekers last minute afgezegd hadden.”

Tickets voor volgend jaar

Tickets scoren voor de halve finale van donderdag en vrijdag is ondertussen hopeloos. Dat The Crucible net geen 1.000 zitjes telt, helpt ook al niet. “Of Luca moet tickets voor ons kunnen fiksen”, weet Bollen. “Trouwens, maandag begint de voorverkoop al voor het WK van volgend jaar. Wie lid is van de World Snooker Tour kan op voorhand al tickets bestellen. Maandag zit ik achter mijn computer, en hoop ik tickets te scoren om dan ook een kwartfinale bij te wonen. Dan ben je verzekerd dat er altijd een klepper aan de tafel staat.”

Of Bollen donderdag ergens op café met vrienden gaat kijken? “Ik blijf liever thuis en kijk meestal op BBC. Daar krijg je veel meer achtergrondinfo. Hopelijk neemt Luca het nu op tegen qualifier Si. Die gun ik het wel. Of Luca het WK kan winnen, weet je nooit. Hij is nogal onvoorspelbaar, maar speelt natuurlijk wel heel sterk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer