Photo by CH W on Unsplash

Voorlopig geen "hundred mile high club": voortplanting in de ruimte is geen goed idee

De meeste mensen hebben al wel eens gehoord van de "mile high club", een club van mensen die "het" al eens gedaan hebben in een vliegtuig. Nu het ruimtetoerisme in volle opkomst is, lijkt het zeer waarschijnlijk dat sommige ruimtetoeristen deel zullen willen uitmaken van de "hundred mile high club" en seks zullen willen hebben in de ruimte. Een nieuw rapport stelt echter dat kinderen verwekken in de ruimte geen goed idee is 

De Belgische bioloog en ruimtevaartonderzoeker Angelo Vermeulen werkt aan de Technische Universiteit Delft en hij heeft meegewerkt aan het rapport. In "Nieuwe feiten" op Radio 1 heeft hij er meer uitleg over gegeven. 

Met de opkomst van het ruimtetoerisme, kunnen de experten zich best voorstellen dat er seks in de ruimte zal plaatsvinden. Daarom heeft Vermeulen met een aantal partners, onder meer van verschillende universiteiten, dit rapport geschreven.

Vermeulen werkt onder meer voor het bedrijf Spaceborn United, dat zich richt op voortplanting in de ruimte. Met het rapport willen de auteurs de aandacht vestigen op de problematiek van ongeplande voortplanting in de ruimte. 

Te weinig over geweten

Daar gaat het immers over, niet over seks in de ruimte. "Mensen mogen doen wat ze willen in de ruimte, wat ons betreft, maar geen kinderen maken", zei Vermeulen. 

Mensen mogen doen wat ze willen in de ruimte, wat ons betreft, maar geen kinderen maken

Angelo Vermeulen - Bioloog en ruimtevaartonderzoeker

Nu er meer en meer mensen naar de ruimte zullen gaan en er ook gesproken wordt over kolonies in de ruimte, valt het evenwel te verwachten dat (sommigen van) die mensen zich ook op een of andere manier zullen willen voortplanten. En daar wringt het schoentje. 

"Op dit moment weten we daar eigenlijk te weinig over", zei Vermeulen. "De resultaten van nieuwe experimenten met muizen in de ruimte geven toch wel aan dat daar heel wat risico's aan verbonden zijn. Dus we zijn op dit ogenblik niet in staat om zeker te zijn dat het goed afloopt als mensen kinderen zouden verwekken in de ruimte." 

Schrijfster Vanna Bonta test haar uitvinding, het 2Suit, in microzwaartekracht tijdens een parabolische vlucht met een vliegtuig voor het tv-programma 'The Universe'. Het speciale pak is ontworpen om bevestigd te kunnen worden aan een stabiel oppervlak, het heeft een grote flap aan de voorkant die open kan en het kan met velcro vastgemaakt worden aan een ander 2Suit.
Template Steve Boxall/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Gevolgen voor het embryo

Volgens Vermeulen zijn er al reeksen experimenten gebeurd met muizen en ratten, zelfs al in de vroege jaren 80, en ondanks het feit dat die rondzweefden in de microzwaartekracht slaagden ze er toch in seks met elkaar te hebben. "Ze zijn niet te stoppen", zo zei hij. 

Uit die experimenten is goed en slecht nieuws voortgekomen. "Het goede nieuws is dat als je muizen naar de ruimte stuurt die al zwanger zijn, dan verloopt die zwangerschap eigenlijk vrij goed in microzwaartekracht. Dus dat kan wel", zo zei hij. 

"Het probleem zit hem helemaal in het begin, bij het bevruchten van de eicel door de zaadcel en de allereerste celdelingen, daar loopt het blijkbaar wel fout. Dat is echt een heel gevoelig stadium dat nadelen ondervindt van die ruimtecondities."

Het probleem zit hem helemaal in het begin, bij het bevruchten van de eicel door de zaadcel en de allereerste celdelingen, daar loopt het blijkbaar wel fout

Angelo Vermeulen - Bioloog en ruimtevaartonderzoeker

Nog een probleem is dat het volgens Vermeulen niet duidelijk is of de anticonceptiepil werkt in de ruimte. We weten niet welke impact de ruimte heeft op de werking van de pil, dus de ruimtetoeristen de pil geven lijkt de experts geen goed plan. 

Wat wel nog werkt in de ruimte, is een condoom. "Dat lijkt me dan inderdaad de meest aangewezen optie, als je er dan toch absoluut voor wil gaan, dan is dat waarschijnlijk het beste", zo zei Vermeulen. 

Het rapport stelt dan ook voor dat ruimtetoeristen, voor ze vertrekken, een soort "kuisheidsgelofte" ondertekenen, of althans beloven dat ze geen kinderen zullen verwekken. "Voorlopig is dat de conclusie van ons rapport, dat dit eigenlijk niet te verdedigen valt en dat we het voorlopig niet kunnen toelaten", zo besluit hij. 

BELUISTER - Het gesprek met Angelo Vermeulen in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Meest gelezen