Lentegevoel kruipt in het weer vandaag, ook het verlengde weekend wordt droog en zacht

Vandaag kruipt er dan toch een beetje een lentegevoel in het weer, met zonnige periodes en temperaturen tot 16 graden. En ook het verlengde weekend belooft droog en zacht te worden. Vannacht en morgenvoormiddag moeten we wel nog even wat regen trotseren.

Hoeft het nog gezegd: het échte lentegevoel laat langer op zich wachten dan dat we gewoon zijn. Veel regen, weinig zon en opvallend frisse temperaturen: het was dit jaar dagelijkse kost in maart en april. Dat bevestigde David Dehenauw, hoofd weersvoorspelingen van het KMI, gisteren nog aan onze redactie.

Maar...  we trekken ons op aan de lentemomentjes die er wél zijn, en daar gaan we vandaag en het komende verlengde weekend zeker van kunnen genieten. Vannacht en morgen moeten we er wel nog regen bijnemen.

Vanochtend zijn er enkele mooie zonnige perioden, daarna verschijnt meer hoge sluierbewolking en in de namiddag wordt de bewolking dikker. Vanavond zou het in het westen van het land beginnen regenen. De maxima liggen tussen 11 graden in de hoge Ardennen en 15 of 16 graden in de regio's nabij de Franse grens.

Vannacht trekt een actieve regenzone vanaf het westen over het land. De minima liggen tussen 7 graden in de hoge Ardennen en 12 graden in Vlaanderen.

Morgen trekt de meeste regen in de voormiddag weg naar het oosten. Het blijft bewolkt met soms nog wat lichte regen of een bui. Hier en daar verschijnen er opklaringen. De maxima liggen tussen 13 graden aan zee en in de Hoge Venen en 16 of 17 graden elders. Dat komt overeen met klimatologische gemiddelden voor deze tijd van het jaar. Er staat een stevige zuidwesten- tot westenwind. Deze waait matig tot vrij krachtig in het binnenland en soms krachtig in de kuststreek.

Zon in het verlengde weekend

Zaterdag is er veel bewolking met eventueel lichte neerslag over het oosten van het land. Aan de kust komen er snel zonnige perioden, in de loop van de namiddag breiden die uit naar het binnenland. De maxima liggen rond 11 graden in de Hoge Venen, rond 13 graden aan zee en rond 14 of 15 graden in het centrum.

Zondagochtend is het in de meeste streken zonnig, met vooral hoge wolkenvelden. Later krijgen we afwisselend stapelwolken en zonnige perioden. Het blijft droog. De maxima liggen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 17 graden in Vlaanderen.

Ook maandag krijgen we zon nog te zien. Er is eerst vrij veel middelhoge en hoge bewolking. Later verschijnen er meer stapelwolken en in de loop van de namiddag en avond groeit de kans op enkele buien. Maxima tussen 14 of 15 graden in de Hoge Venen en 17 graden in het centrum.

En daarna?

Dinsdag krijgen we veel bewolking, maar blijft het wellicht op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen rond 13 graden in het centrum bij een meestal matige noordenwind.

Woensdag lijkt het bewolkt, maar overwegend droog te blijven met maxima in de buurt van 14 graden in het centrum. De wind is zwak of matig uit noordelijke tot noordoostelijke richtingen.

BEKIJK - Het meest recente weerbericht (26/04/2023, 20u):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen