Zaragoza krijgt eerste stedelijke vertiport op Europese continent

De Spaanse stad Zaragoza krijgt mogelijk de eerste stedelijke vertiport, een site waar vliegende voertuigen kunnen landen en opstijgen, op het Europese vasteland. Het gemeentebestuur van de Spaanse stad heeft immers een vergunning gegeven om in een parkeergebied van de Zona Expo een terreinvoor de bouw van een vertiport – die door luchttaxi’s (vtols) en drones kan worden gebruikt – uit te rusten.

De toegewezen ruimte heeft een oppervlakte van 7.500 vierkante meter. Er is een vergunning voor een termijn van tien jaar verstrekt. Het initiatief wordt ontwikkeld in het kader van het project U-space European Common DepLoyment (U-Elcome), dat door de Europese Commissie wordt ondersteund om de mogelijkheden van de stedelijke luchtmobiliteit te onderzoeken.

Ambities

Zaragoza heeft aan het bedrijf Expodrónica een vergunning gegeven om de vertiport over een periode van tien jaar commercieel uit te bouwen. De onderneming betaalt daarvoor aan het stadsbestuur van Zaragoza een vergoeding van 14.094 euro per jaar. De vertiport zal volgens het stadsbestuur een nieuwe pijler betekenen voor de intermodaliteit van een efficiënt en duurzaam vervoer.

Zaragoza koestert sterke ambities om uit te groeien tot een pionier van het Europese stedelijk luchtvervoer. Die ambities worden weerspiegeld door het feit dat op het zuidelijke parkeerterrein van de Zona Expo nu al een gebied voor het trainen en testen met drones is gevestigd. Ook deze Hera Drone Hub was volgens het stadsbestuur in zijn soort een Europese primeur.

De nieuwe vergunning betekent in wezen dan ook een upgrade van de mogelijkheden van de infrastructuur, die tot een volwaardige vertiport voor onbemande vliegtuigen moet uitgroeien. Opgemerkt wordt dat de vertiport zowel een stedelijke als regionale mobiliteit mogelijk kan maken. Er kunnen daarbij op geringe hoogtes luchtcorridors voor het vervoer van passagiers en goederen worden geopend.

Farmaceutische logistiek

“De oprichting van de hub zou nieuwe middelen moeten kunnen verschaffen voor een efficiënt en duurzaam intermodaal vervoer, waarbij de reistijden drastisch kunnen worden verkort”, luidt het bij het stadsbestuur van Zaragoza.

De stad wil daarbij profiteren van de verdere ontwikkelingen van autonome technologieën. Zaragoza beschikt daarvoor naar eigen zeggen over een bijzonder gunstige geografische ligging om een dergelijke holistisch project te ontwikkelen. Op het grondgebied van de stad zijn immers al industrieën zoals energie, autoconstructie en logistiek operationeel.

Zaragoza ziet de ontwikkeling van de vertiport eveneens een gelegenheid om hoogtechnologische bedrijven aan te trekken. Die strategie moet volgens het stadsbestuur daarbij ook in staat zijn om hoogwaardige kennis en hoog gekwalificeerde werkgelegenheid te creëren.

Een van de eerste services die op de site werden gelanceerd, is de uitbouw van vluchtroutes voor de farmaceutische logistiek. Daarbij wordt samengewerkt met het bedrijf Novaltia, dat vanuit de vertiport verschillende trajecten naar verschillende verdeelpunten in de stad zal uitstippelen.

Meer