ImageGlobe

Mensen sluiten veel minder woonleningen af door stijgende rente

In het eerste trimester van dit jaar hebben de Belgische banken iets meer dan 43.000 nieuwe woonleningen verstrekt, een stevige daling met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) en bankenfederatie Febelfin. Belangrijkste verklaring: de stijgende rentevoeten.

Al een jaar lang is de vraag naar leningen en kredieten aan het afkalven. Die daling heeft zich ook in het eerste trimester van dit jaar voortgezet: het aantal kredietaanvragen daalde met 37 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en het aantal verstrekte hypothecaire leningen lag 36 procent lager. In totaal werden uiteindelijk ruim 43.000 woonleningen afgesloten, goed voor een bedrag van alles samen ruim 7 miljard euro. 

Voor een verklaring moet je vooral kijken naar de gestegen rentevoet die banken vragen bij een lening. Die bedroeg in februari gemiddeld 4,31 procent voor een krediet dat tot 5 jaar rentevast is en gemiddeld 3,11 procent voor een krediet dat meer dan 10 jaar rentevast is.

De daling van de kredietvraag zal ook in het tweede trimester wellicht nog tot een daling van de kredietverlening leiden.

Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet

"Onder meer de stijgende rentevoeten hebben geleid tot een dalende vraag, en bijgevolg tot een daling van het aantal verstrekte kredieten", denkt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet. "De daling van de kredietvraag zet zich ook in het eerste trimester van dit jaar door en zal dus ook in het tweede trimester wellicht nog tot een daling van de kredietverlening leiden."

Het gemiddelde geleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde in het eerste trimester van 2023 licht tot ongeveer 191.000 euro. Ook het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet daalde in het eerste trimester van 2023 licht tot 207.000 euro. Het gemiddelde bedrag van de kredieten voor aankoop + verbouwing steeg, na een daling in het voorgaande trimester, opnieuw tot ongeveer 201.000 euro.

Meest gelezen