GEMEENTERAAD. Hopelijk in mei duidelijkheid over overkapping Ringlaan in Lommel

Lommel
Geert Van Baelen

Ruimtelijk beleid: De stad moet haar advies formuleren voor het nieuwe Beleidsplan Ruimte voor Limburg, een leidraad voor het provinciaal ruimtelijk beleid richting 2040. Schepen Joris Mertens (cd&v) lichtte toe welk traject was doorlopen en hoe met de stakeholders opmerkingen werden geformuleerd. Oppositiefractie Samen Vooruit stelde nog enkele aanvullingen voor. “Zo zagen we graag het belang beklemtoond van een ondertunneling aan het station voor de doorstroming richting Kattenbos”, stelde raadslid Walter Cremers. “Het motorcrossterrein zouden we graag prioritair toevoegen aan de strategische doelstellingen met de motivatie dat het terrein zowel voor de motorcross in Vlaanderen als de uitstraling van Lommel van groot belang is.” Ook sprak Cremers een bezorgdheid uit over de profilering van Pelt. “In hun eigen beleidsplan spreken ze zich uit als centrum van Noord-Limburg, en claimt Pelt het aspergeveld aan de N71 als een eventuele grote parking voor vrachtwagens. Terwijl het streefbeeld van de N 71 hier een belangrijke verkeersafwikkeling ziet. Zonder snel werk te maken van een eigen visie dreigen we achterop te hinken op Pelt.” Schepen Mertens reageerde dat nu eerst het Limburgse beleidsplan voorligt. “En hierin wordt gesproken over Lommel en Pelt als een gelijkwaardig onderdeel in de Kempsche as, “ stelde de schepen. “Ons lijkt het gezond om de rangorde van eerst een Vlaams en Provinciaal beleidsplan te respecteren, zodat volgende legislatuur een lokaal plan kan worden uitgewerkt.” Mertens kon zich vinden de sterkere formulering rond het crossterrein. “Maar we kregen al de feedback van de provincie dat het sinds 2018 niet meer tot hun bevoegdheden behoort.”

Markt: De woensdagmarkt in Lommel verhuisde in maart 2019 door de werken aan het Dorp naar het Hertog Janplein. Een terugkeer naar het marktplein zit er niet meer in, bleek uit een aanpassing van het marktreglement. “De discussie met alle betrokkenen is al eerder gevoerd. Door de verhuis kunnen we 1000 m² extra terrasruimte aan het marktplein voorzien”, stelde schepen Johan Bosmans (N-VA). De voltallige oppositie betreurde deze beslissing. Burgemeester Bob Nijs (cd&v) reageerde dat argumenten van veiligheid en de herinrichting van het plein meespeelden. “Ik ontken niet dat de weekmarkt gezelliger was op het plein, maar de horeca heeft de koe bij de horens gevat en werkt aan een initiatief op woensdagavond aansluitend op de markt. Dit in de vorm van een oldtimertreffen rond het dorpsplein, waarschijnlijk vanaf half mei.”

Overkapping: Raadslid Kris Verduyckt (Samen Vooruit) informeerde naar een stand van zaken rond de overkapping van de Ringlaan ter hoogte van de kruising met de Stationsstraat waarvan het ontwerp al dateert van 2018. “In mei wordt er samen gezeten met wegbeheerder AWV die dan een zicht heeft op de volgende stappen”, reageerde schepen Sophie Loots (cd&v). “In dit project moet water van heel diep worden opgepompt, en dat geeft op het vlak van de omgevingsvergunning heel wat uitdagingen. Ook zullen de resultaten van de MER-screening en een geactualiseerde verkeerstelling hopelijk volgende maand op tafel komen.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer