© Shutterstock

Hittegolf in Spanje bereikt stilaan kookpunt: tot 37 graden in zuiden van het land

De uitzonderlijke vroege hittegolf in Spanje zal donderdag en vrijdag haar hoogtepunt bereiken. Dat meldt het Spaanse Staatsmeteorologisch Agentschap Aemet. In het zuiden van het land worden recordtemperaturen voor de maand april verwacht. Woensdag zijn al recordtemperaturen verbroken.

jvh
Bron: BELGA

De “massa zeer warme en droge lucht uit Noord-Afrika” die de hittegolf uitlokt, doet de temperaturen sinds het begin van de week stijgen tot “niveaus die de zomer waardig zijn en uitzonderlijk hoog zijn voor deze periode”, aldus het agentschap. Donderdag zouden de temperaturen nog kunnen stijgen tot 34 graden in het zuiden van het land en zelfs tot 37 graden in de vallei van de Guadalquivir in Andalusië. In drie weerstations in Andalusië, in de provincies Sevilla en Huelva, ging het kwik woensdag al boven 37 graden. 

LEES OOK. Vlamingen getuigen over vroegtijdige hitte in Zuid-Europa: “Nu al 34 graden en het is niet eens het heetste moment van de dag” 

De hittegolf komt in een abnormaal warm en droog voorjaar: een catastrofe voor de landbouw, de steunpilaar van de Spaanse economie. Volgens het Coördinatiecomité van Organisaties van Landbouwers en Veehouders, de belangrijkste vakbond van boeren, is 60 procent van de Spaanse landbouwgrond momenteel “verstikt” door het gebrek aan neerslag. 

In dat licht heeft de Spaanse regering de Europese Commissie dinsdag gevraagd om de “crisisreserve” van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid te activeren. De regering heeft ook aangekondigd de boeren een fiscaal duwtje in de rug te geven. Verder heeft het ministerie van Volksgezondheid de regio’s donderdag voorgesteld om het nationale hitteplan al op 15 mei (in plaats van 1 juni) te laten ingaan, bericht de openbare omroep RTVE. 

LEES OOK. Gaan we met klimaatopwarming nog op reis naar het zuiden? “Ja, als we minder vasthouden aan de lange zomervakantie”

Spanje moet het hoofd bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering. Volgens de Verenigde Naties wordt bijna drie kwart van het Spaanse grondgebied getroffen door woestijnvorming. Met meerdere hittegolven vanaf mei was vorig jaar het warmste jaar dat in Spanje ooit geregistreerd werd, zegt Aemet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER