© AFP

Finse verkiezingswinnaar wil alliantie met rechtse antimigratiepartij

De winnaar van de Finse parlementsverkiezingen en waarschijnlijk toekomstig premier, de voormalige minister van Financiën Petteri Orpo, wil een regeringscoalitie vormen met de rechtse Finnenpartij, de tweede grootste partij bij de verkiezingen. De eurosceptische Finnenpartij neemt een antimigratiestandpunt in.

Bron: BELGA

Op 2 mei beginnen de officiële onderhandelingen voor de vorming van een regering. Daaraan nemen de conservatieve Nationale Coalitiepartij van Orpo, de Finnenpartij en twee kleine partijen deel, verklaarde de 53-jarige Orpo op een persconferentie in Helsinki. 

De Nationale Coalitiepartij (EPP) stootte bij de verkiezingen van begin april de sociaaldemocraten van voormalig premier Sanna Marin van de eerste plaats. Dat Sanna Marin opnieuw in de regering zal zetelen, is niet waarschijnlijk. De standpunten van de sociaaldemocraten liggen op het vlak van begroting zeer ver van die van de EPP.

“Het opbouwen van het hele pakket bezuinigingsmaatregelen zal de grootste uitdaging zijn”, aldus Orpo. “Dat doen op een manier die de economische groei niet hindert of een onredelijke last op iemand legt, zal moeilijk zijn.”

Als winnaar mag Orpo een eerste poging doen tot de regeringsvorming, al zal de weg daarheen waarschijnlijk moeilijk zijn. Voor een coalitie is een samenwerking nodig met de tweede of derde grootste partij en ook de steun van minstens een kleinere partij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer