Corda Campus in Hasselt wil robothonden inzetten om bezoekers wegwijs te maken

De Corda Campus in Hasselt wil in de toekomst robothonden gebruiken om mensen hun weg te helpen vinden op de campus. Studenten van Hogeschool PXL zullen de komende maanden experimenteren met de robots om ze zo zelfstandig mogelijk te laten rondlopen op de campus. De robothonden worden nu al met veel enthousiasme onthaald door de werknemers op de campus.

De kans dat je binnenkort niet meer wordt rondgeleid door een medewerker op de Corda Campus in Hasselt zit erin. De campus gaat samen met Hogeschool PXL experimenteren met robothonden die mensen in de toekomst de weg kunnen wijzen op de Corda site. De twee robothonden, Unitree Dogs, die zo nu en dan al op de campus rondlopen, lokken al heel wat enthousiaste reacties uit bij werknemers.

"Als je de robots voor het eerst ziet rondlopen, is het best even wennen", zegt Goele Lemmens van Corda Campus. "Sommigen vinden het zelfs akelig, maar dat gaat snel over. Veel werknemers behandelen de robots ondertussen als echte honden. Ze praten ertegen en hier en daar worden ze zelfs geaaid. De robots zijn hier dus zeker welkom."

Robotgids

De honden moeten de weg tonen naar het juiste kantoor of gebouw waar mensen verwacht worden. "Op dit moment kunnen de robots nog niet zelfstandig functioneren", zegt Lemmens. "Aan de hand van een afstandsbediening kunnen we hen wel al laten lopen, springen, dansen en pootjes laten geven. Studenten van de PXL zullen vanaf nu regelmatig op de campus experimenteren met de robots om ervoor te zorgen dat ze zelfstandig hun gang kunnen gaan op de campus."

Obstakels leren overwinnen

"De grootste uitdaging zal zijn om ervoor te zorgen dat de robothonden hun omgeving in kaart kunnen brengen en dat ze zichzelf erin kunnen positioneren", zegt Sam Van Rijn, lector aan opleiding PXL Digital. "Ze zullen moeten leren omgaan met obstakels zoals trappen, liften, schuifdeuren en verschillende ondergronden. Om de robothonden hiertegen te wapenen zullen we ze waarschijnlijk moeten voorzien van extra sensoren."

In de zomer zouden de robothonden voor het eerst zelfstandig te werk kunnen gaan. Als de testfase goed verloopt, zal er gekeken worden of de robots ook een spraakfunctie kunnen krijgen.

BEKIJK - De robothonden op de Corda Campus laten zien wat ze in hun mars hebben:

Videospeler inladen...

Meest gelezen