Ward Schouppe

Zwemseizoen Blaarmeersen Gent uitgesteld door te koud water, omstreden hek blijft nog even open 

In Gent gaat het zwemseizoen niet van start op 1 mei, zoals eerder gepland. Het water is te koud, er worden daarom geen redders voorzien. Het uitstel betekent dat de strandzone vrij toegankelijk blijft. Het hek dat de stad er voorziet om amokmakers te weren, staat dus nog even open. De omheining kent hevige voor- en tegenstanders. 

"We zijn eigenlijk klaar om te starten", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD). "De uitbater is de laatste voorbereidingen aan het treffen. Er zijn sfeerbeheerders en redders, maar het weer zit tegen." De geplande opening van de bewaakte strand- en zwemzone op 1 mei wordt daarom uitgesteld. Het betekent dat het hek rond die zone voorlopig open blijft. De stad liet het plaatsen om amokmakers makkelijker te weren. Dat is voorlopig niet nodig, omdat zwemmen niet kan. "Het water is 13 graden, dat is te koud." 

"Veilig zwemmen kan pas vanaf 18 graden", benadrukt uitbater Farys. Enkel als er de komende dagen en weken veel zon is, kan de watertemperatuur voldoende oplopen. "Het Hemelvaartweekend zou mooi zijn, maar alles hangt af van hoe warm het water wordt", zegt Bruno Pessendorfer van Farys. Hij benadrukt dat er een nieuwe reddersploeg is, speciaal voor de Blaarmeersen. "Er zijn nu 4 mensen en we gaan van de extra tijd gebruik maken om nog 2 andere krachten op te leiden." De redders zullen tijdens de openingsuren toezien op de veiligheid. Als zij werken, gaat het hek rond de zwem- en strandzone dicht. Dan kunnen enkel bezoekers met een toegangsticket nog binnen. 

"Elke dag open, tot half september"

Bracke betreurt dat het nog even wachten is, maar trekt de kaart van de duidelijkheid. "We hebben altijd gezegd dat alles afhangt van de watertemperatuur. Eens die goed is, dan gaan we open en blijven dat ook tot half september. Er zullen dan elke dag bewakers zijn in de Blaarmeersen, dat maakt het erg helder voor alle bezoekers."

Omstreden hek

Het hek rond de strand- en zwemzone zorgde eerder voor discussie. Voorstanders vinden het goed dat de stad een omheining voorziet van 700 meter lang en 2,5 meter hoog. Het hek kan afgesloten worden, op één ingang na. Zo kan de uitbater controleren wie er binnen komt. De stad wil met de maatregel amokmakers weren. De voorbije zomers waren er incidenten en vechtpartijen van jongeren die van Brussel en elders kwamen. 

Tegenstanders vinden dan weer dat het hek het probleem enkel zal verplaatsen. Ze vrezen ook op nog meer spanningen, omdat jongeren er zullen opduiken en niet binnen zullen mogen. Gent wil het hek nu vier seizoenen lang uitproberen, daarna komt er een evaluatie. De aanleg van het hek kostte de stad 600.000 euro, de uitbating door Farys wordt geschat op 900.000 euro per zwemseizoen. 

Foto Ward Schouppe

Meest gelezen