Nieuwbouw De Reiger
Foto Sleutelzorg temse

Nieuw woonzorgcentrum in Temse kleiner dan het oude: "We hebben rekening gehouden met het gemiddelde sterftecijfer"

Het nieuwe woonzorgcentrum (WZC) De Reiger in Temse zal 26 kamers minder hebben dan het oude gebouw. De nieuwbouw komt er omdat het oorspronkelijke gebouw verouderd is. Om te vermijden dat er te weinig plaats zou zijn in de nieuwbouw is er nu een opnamestop ingevoerd. De welzijnsvereniging die de dienstverlening aanbiedt, gaat er ook van uit dat de komende twee jaar een deel van de bewoners zal gestorven zijn. De eerste bewoners kunnen in het najaar al verhuizen, de laatste in 2025.

Eind november verhuist een eerste deel bewoners van het woonzorgcentrum De Reiger in Temse naar een nieuwbouw. Er zullen dan 68 van de 128 kamers klaar zijn. Daarna worden nog twee afdelingen bijgebouwd. Het volledig nieuwe rusthuis zal af zijn in 2025. In het huidige WZC zijn er 154 kamers, in de nieuwbouw zijn er dat 26 minder.

Kamers berekend op minder bewoners

Om ervoor te zorgen dat er niet te weinig kamers zijn in het nieuwe gebouw, is er nu al een opnamestop ingelast, zegt Werner Maerevoet. Hij is voorzitter van de Welzijnsvereniging Sleutelzorg die de woonzorg in Temse organiseert. De Reiger is een WZC van de gemeente.

Maar wat als alle bewoners van De Reiger gezond blijven en nog in leven zijn tegen de laatste verhuisdatum in 2025? Daar gaat Sleutelzorg niet van uit: "We hebben het gemiddelde sterftecijfer binnen de woonzorgcentra bekeken en dan komen we aan 12 tot 18 bewoners die niet meer zullen verhuizen door natuurlijke sterfte." In geval dat de bewoners toch in leven zouden blijven, "dan bekijken we of we zorg kunnen aanbieden in andere woonzorgcentra in de omgeving, of eventueel thuiszorg. Maar dat is niet afgesproken met andere centra."  

Personeel

Ook al is er in het algemeen een tekort aan medewerkers in woonzorgcentra, toch gaat Sleutelzorg er van uit dat een kleiner WZC het ook met minder personeel zal kunnen doen. "Maar dat zal niet van vandaag op morgen zijn en dat is nog niet aan de orde. We hebben dat nog niet bekeken, maar dat zou wel een gevolg kunnen zijn."

Oud gebouw wordt afgebroken

Het oude gebouw zal afgebroken worden. Wat er in de plaats komt, zal afhangen van de  zorgnoden in Temse en omgeving. Dat zal Welzijnsvereniging Sleutelzorg de komende tijd bestuderen. Temse telt nu drie woonzorgcentra: Het Blauwhof, De Reiger en Huize Vincent in Tielrode.

Meest gelezen