Jerry Springer (79), presentator van gewaagde talkshow met scheld- en vechtpartijen, is overleden

De Amerikaanse tv-host Jerry Springer is overleden. Hij maakte in de jaren negentig furore met "The Jerry Springer show", een controversieel televisieprogramma bekend om gewaagde en pikante onderwerpen, kleurrijke praatgasten die mekaar de huid vol scholden en vechtpartijen tussen gasten onderling. Hij presenteerde ook programma's als "America's got talent" en "Dancing with the stars", en was ooit burgemeester van Cincinnati in de staat Ohio. Springer werd 79 jaar.

De "Jerry Springer show" was een van de bekendste shows uit de jaren negentig. Het programma was aanvankelijk bedoeld om sociale en politieke kwesties aan te kaarten, maar draaide al snel uit op een talkshow die overliep van de controversiƫle onderwerpen. Van racisme en overspel over incest en narcisme tot satanisme: zowat alles wat sensationeel was, kwam aan bod.

De gasten (meestal dader versus slachtoffer) werden lijnrecht tegenover elkaar gezet en durfden makkelijk op de vuist te gaan. Het patroon was daarbij altijd hetzelfde: gastheer Jerry Springer introduceerde het onderwerp en de gasten, onder luid applaus van het publiek dat "JER-RY, JER-RY" scandeerde. De gemoederen raakten erg snel verhit, waarop veiligheidsagent Steve Wilkos (die later zijn eigen show kreeg) telkens de vechtersbazen uit elkaar mocht halen.

BEKIJK - Fragment uit "Spraakmakers" met Jerry Springer uit 1999, "mijn talkshow is entertainment en geen nieuws":

Videospeler inladen...

"Trash tv"

Het programma ging snel internationaal en kreeg het label "trash tv" of ordinaire, platvloerse televisie.Ā "Veel mensen noemen het controversieel, maar eigenlijk is het zo Amerikaans als "apple pie" (Amerikaanse appeltaart, een typisch gerecht nvdr.)", zegt correspondent Michiel Vos. "Het ging over gewone mensen die burenruzies hadden, of seks met elkaar in de familie, of kinderen kregen met hun neef of nicht."

"Hij haalde ongeveer 7 miljoen kijkers, dat is even veel als de grote nieuwsprogramma's in de Verenigde Staten vandaag. Iedereen vond het bagger, sprak over 'die dikke hamburger etende Amerikanen die met stoelen gooien op televisie', maar hij leverde wat we wilden zien. Het was dat zoete snoepje dat slecht was voor je tanden, maar oh zo lekker."

In 1997 en 1998 wipte de show zelfs over "The Oprah Winfrey Show" in kijkcijfers.Ā  Springer zei zelf in interviews dat hij nooit naar de show zou kijken wegens "best dom". "Het is zoals kauwgom, een uurtje ontsnappen aan de realiteit. Het heeft geen sociale waarde", legde hij uit. Toch bleef het programma lopen: 27 jaar lang, van 1991 tot en met 2018, met in totaal zo'n 3.800 afleveringen.

BEKIJK - Jerry Springer neemt in 1999 de Humo's Pop Poll Award voor Slechtste Televisieprogramma in ontvangst:

Videospeler inladen...

Hij presenteerde daarnaast ook programma's als "America's got talent", "Dancing with the stars", rechtbankshow "Judge Jerry" en datingprogramma "Baggage". Vorig jaar maakte hij voor het laatst zijn opwachting op televisie toen hij verscheen in de Amerikaanse versie van "The masked singer". Daar kroop hij in het pak van "De kever".

Politiek

Springer was niet alleen actief in de entertainmentsector, maar ook in de journalistiek en politiek. Zo was hij politiek verslaggever, campagneadviseur van Robert F. Kennedy, werd hij verkozen tot burgemeester van Cincinnati in de staat Ohio en was hij kandidaat om gouverneur van diezelfde staat te worden.

"Jerry Springer zal vooral herinnerd worden als gastheer van een gĆŖnante televisieshow, maar ik ontmoette hem al toen hij nog burgemeester was, en kandidaat voor gouverneur. Hij was een grappige, bescheiden en scherpzinnige man", getuigt politiek commentatorĀ David Axelrod aan BBC.

Website TMZ sprak dan weer met Jene Galvin, een vriend van Springer en de woordvoerder van diens familie. ā€œJerry is onvervangbaar, en zijn verlies doet enorm veel pijn, maar de herinneringen aan zijn inzichten, hart en humor zullen voortleven."

De talkshowhost zou na een kort ziekbed in zijn woning in Chicago zijn overleden aan de gevolgen van kanker.

Beluister hier het volledige gesprek met Michiel Vos in "De wereld vandaag":

Meest gelezen