Slachtoffer Aaron Delannoy: “Monitor zijn was zijn droomjob”, klinkt het bij familie.© if, jfs

“Sportmonitor zijn was zijn droomjob”: Aaron (24) begeleidt hele dag kinderen op deathride, maar zijn afsluitende rit loopt fataal af

De 24-jarige Aaron Delannoy, die woensdagavond om het leven kwam bij een fatale val van tien meter tijdens een deathride, had als sportmonitor zijn droomjob te pakken. “Hij liet er alles voor schieten en wilde volop genieten”, getuigt zijn familie.

Jonathan Folens, Joerie Dewagenaere, Simon Dekaezemaker en Annelies Baeten

In het Meense Lauwe, de thuisbasis van Aaron, zoeken de moeder, vader, vriendin en vrienden van Aaron steun bij mekaar. De familie kreeg woensdagavond het trieste nieuws te horen dat Aaron om het leven kwam tijdens een fatale deathride tijdens een belevingsdag waar hij als monitor kinderen begeleidde. “Het was zijn droomjob”, vertelt zijn vriendin Julie met wie hij sinds enkele maanden in Gent woonde. “Aaron studeerde voor leerkracht lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie, maar voor de klas staan was nog niet voor meteen. “Daar heb ik nog tijd genoeg voor, zei hij dan.”“Hij was nu volop van het leven aan het genieten”, vult papa Geert aan. “Daarom liet hij heel wat andere professionele opportuniteiten schieten om voor zijn droomjob te kunnen gaan. Vorig jaar nog ging hij vijf keer skiën. Hij ging onbezoldigd mee als monitor, gewoon om in de sneeuw te kunnen zijn”, aldus nog de papa.

De immer sportieve Aaron genoot volop van zijn jonge leven.© if

Genieten stond voor Aaron gelijk aan buiten zijn en sporten. Snowboarden, klimmen, skiën of voetballen: Aaron genoot er allemaal van en deed het met evenveel overgave. Ook bezig zijn met kinderen deed de jongeman opleven. Na een geslaagde stage werd hij vaste monitor bij natuursportorganisatie Oenanthe. Deze organisatie baat het avonturenpark uit op de Transfosite –een voormalige elektriciteitscentrale in Zwevegem – waar woensdag de sportieve happening doorging voor 1.400 leerlingen uit alle West-Vlaamse internaten. Aaron had er net de hele dag kinderen begeleid als monitor toen hij rond 20 uur – bij wijze van afsluiter – besloot om zelf een ritje te maken. “Om voorlopig onduidelijke redenen ging die deathride volledig mis en maakte hij een fatale val”, zegt Michaël Vanden Heede, commissaris van de lokale politiezone Mira. De val gebeurde nagenoeg onmiddellijk na zijn vertrek. De jonge monitor belandde ruim tien meter lager aan de voet van de stalen toren en overleed ter plekke.

Voor de ogen van de leerlingen

Dit alles gebeurde voor de ogen van tientallen leerlingen die Aaron even voordien allemaal nog veilig van de deathride had geholpen. Zij waren erg onder de indruk en kregen ter plaatse begeleiding van slachtofferhulp. Ook de monitoren van Oenanthe zijn erg aangeslagen door het verlies van hun collega. “We zijn allemaal in shock”, reageert zaakvoerder Hugo Landré. “Aaron was een pracht van een monitor. Het was zijn droom om bij ons te werken. We zijn een deel van onze familie verloren. We kunnen enkel proberen om hier samen door te geraken.”

Enkele leerlingen van VTI Brugge en hotelschool Spermalie waren getuige van het ongeval. “Ze waren net op weg naar de bus toen het gebeurde”, zegt Miek Kemel, algemeen directeur van de scholengroep SKOBO. “Zowel de leerlingen als hun begeleiders waren erg onder de indruk. We hebben meteen het nodige gedaan om hen te ondersteunen en de ouders op de hoogte gebracht. Dat is belangrijk, want sommige leerlingen gaan in de week niet naar huis. Volgens slachtofferhulp was het ook goed om hen niet overhaast naar huis te sturen, maar de leerlingen ervaringen met elkaar te laten delen. We hebben vandaag een rustige ruimte ingericht op school waar leerlingen kunnen samenkomen met elkaar of met hun opvoeders. We volgen hen verder op met steun van slachtofferhulp en het CLB.”

De twintiger maakte een fatale val vanop tien meter hoogte.© JFS

Oorzaak tragische val nog niet bekend

Hoe het tragisch ongeval kon gebeuren, wordt momenteel volop onderzocht. Ligt een technisch mankement aan de basis? Of gaat het om een vergetelheid? Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Het parket opende een onderzoek, dat is in handen van het arbeidsauditoraat. Het materiaal van de deathride werd alvast in beslag genomen. Donderdag werden alle avontuurlijke activiteiten bij Transfo afgelast. Ook in provinciedomein De Gavers, dat een gelijkaardig parcours heeft, zijn de activiteiten voorlopig geschrapt.

Ondertussen delen vrienden rouwberichten op sociale media: “Onwezenlijk, geen woorden voor. Rust zacht, Aaron”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer