Vandenbroucke erkent: "Controles op geweigerde dossiers arbeidsongeval moeten beter en efficiënter"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erkent dat de controles op de afgewezen aangiftes van een arbeidsongeval beter en efficiënter kunnen. Hij wil daarover met de vakbonden bij het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) praten, maar ook met de regering bekijken wat er daarvoor moet gebeuren. Vandenbroucke kreeg daarover vragen in de Kamer naar aanleiding van een uitzending van "Pano", gisteravond.

Elk jaar worden er meer arbeidsongevallen geweigerd door verzekeraars, blijkt uit cijfers die de redactie van "Pano" heeft opgevraagd. "Een verzekering dient om mensen te beschermen en te helpen", vindt minister Vandenbroucke. "Daar betaalt men ook voor."

Ik verwacht van verzekeraars dat ze niet op de kap van slachtoffers spelletjes spelen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"Ik verwacht van de verzekeraars dat ze niet op de kap van slachtoffers spelletjes spelen, laat staan dat ze mensen van het kastje naar de muur sturen in eindeloze administratieve procedures of - erger nog - er eventueel een verdienmodel van maken." 

Het blijkt bovendien niet zo te vlotten met de controles door Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's. "Ik denk dat we de controles moeten versterken en dat de middelen daarvoor moeten voorzien worden", aldus Vandenbroucke. "Ik ga het gesprek met de vakbonden aan, en ik wil ook in de regering bekijken wat we kunnen doen om het systeem te versterken."

Daarnaast pleit Vandenbroucke ervoor dat de werkgevers personeelsleden die een arbeidsongeval hebben gehad beter op de hoogte houden over de voortgang van hun dossier. 

BEKIJK - "Een verzekering dient om mensen te beschermen, en die betalen ook daarvoor", benadrukt minister Vandenbroucke.

Videospeler inladen...

Meest gelezen