Boeddhabeeldje ontdekt op oude site in Egypte: hadden Romeinse Rijk en India handelsbetrekkingen?

Op een oude site in Egypte, nabij de Rode Zee, is een beeldje van Boeddha aangetroffen. De ontdekking kan erop wijzen dat het Romeinse Rijk en India belangrijke handelsbetrekkingen hadden. Dat meldt het Egyptische ministerie van Oudheden.

Amerikaanse en Poolse archeologen ontdekten het beeld in Berenike, een oude havenstad in het zuidoosten van het land. Het 71 centimeter hoge beeldje, dat dateert uit de Romeinse tijd, stelt een geklede Boeddha voor die aan de rechterkant zijn ledematen mist. Het aureool rond zijn hoofd verwijst naar de zonnestralen. Dat blijkt uit een foto die door het Egyptische ministerie is vrijgegeven.

Egypte lag toen "in het hart van de handelsroute die het Romeinse Rijk verbond met vele delen van de oude wereld", verklaart Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Hoge Raad voor Oudheden. Uit India kwamen er schepen aan met specerijen, juwelen, textiel of ivoor.

Egypte kondigt de laatste tijd geregeld archeologische ontdekkingen aan. Sommige deskundigen vinden echter dat die vaak gebruikt worden als een middel om het toerisme te promoten en niet altijd van historisch belang zijn.

Meest gelezen