PORTRET. Legendarische Amerikaanse presentator Jerry Springer (79) overleden: “Ik heb domme televisie gemaakt, ‘so what’!?”

“Jer-ry! Jer-ry!” Het scanderen van zijn naam zal niet meer gebeuren. De Amerikaanse presentator Jerry Springer (79) is overleden, de man die misschien wel de meest bizarre talkshow uit de televisiegeschiedenis op zijn naam heeft staan. “Ik vind de televisie die ik heb gemaakt behoorlijk dom, maar wat kan het mij schelen. Het maakte me wel rijk”, lachte hij achteraf.

Tom Vets

De koning van de wansmaak op televisievlak is niet meer. Enkele maanden geleden kreeg Jerry Springer te horen dat hij kanker had en enkele weken geleden bleek hij uitbehandeld. Hij is thuis overleden.

Pas op latere leeftijd werd Springer wereldberoemd. Zijn jongere jaren speelden zich in de anonimiteit af. Zijn ouders waren afkomstig uit Oost-Duitsland, waar ze in de jaren 30 waren gevlucht voor de nazi’s vanwege hun Joodse achtergrond. Zo komt het dat Jerry tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geboren in een Brits metrostation. Enkele jaren later wou het gezin hun geluk beproeven in Amerika.

LEES OOK. Overspel, vechtpartijen en slagroomtaarten: de beste momenten van de Jerry Springer-show

De jonge Jerry had politieke interesses en studeerde rechten. Hij werkte zelfs mee aan de presidentscampagne van Robert F. Kennedy. Vanaf 1971 resideerde hij in Cincinnati. Hij kon er een plekje bemachtigen in de gemeenteraad. Hij vervulde die functie heel wat jaren. Al moest hij zich wel een jaar terugtrekken toen er een schandaal uitbrak: het kwam aan het licht dat hij seks had gehad met een prostituee. Maar de burger lag er niet van wakker. In 1977 deed hij mee aan de burgemeestersverkiezingen en haalde er de hoogste score uit de geschiedenis.

Gouverneurschap

Springer mikte op meer en waagde in 1982 zijn kans op het gouverneurschap van de staat Ohio. Hij greep naast de functie en sloeg een nieuwe wereld in. Hij werd verslaggever en nieuwslezer bij een programma op NBC dat amper kijkers had. Wanneer hij zijn intrede deed, schoten de cijfers als een komeet de lucht in. Hij won zelfs een Emmy Award.

Zoals de Vlaamse kijkers hem kennen, in het decor van zijn talkshow.© NBC

Televisiebazen merkten het effect dat hij had op kijkers en boden hem een talkshow aan met zijn naam. Voor de Vlaamse televisiekijker leek de Jerry Springer Show een typisch fenomeen uit de jaren 90. Maar vergis je niet. In Amerika heeft de talkshow liefst 27 jaar gelopen, tot in 2018. Er werden vijfduizend afleveringen gemaakt. In de hoogdagen keken er elke dag acht miljoen Amerikanen en dat voor een programma dat in het begin de kijker niet wist te lokken.

Niemand weet nog dat de Jerry Springer Show aanvankelijk een saaie talkshow met politici was, tot het roer werd omgegooid. De show mikte vanaf dan op de meest marginale gasten met de meest vreemde of smeuïge verhalen. Overspel was een klassieker. In de studio vertelde iemand dat hij zijn partner had bedrogen met een ander en hij biechtte dat voor de camera’s op. Als dan de derde partij op de proppen kwam, ontstonden er elke keer vechtpartijen waarbij stoelen door de lucht vlogen en security de boel moest kalmeren.

Maar toen ook dat trucje was uitgewerkt, tapte Springer zijn gasten uit een nog meer bizar vaatje. Toen ging het over satanisme. Of hij nodigde enkele neonazi’s uit of liet zelfs leden van de beruchte KKK door het decor defileren. En als kijkers dat niet wilden zien, toverde hij een kerel tevoorschijn die een relatie beweerde te hebben met zijn hond. Of een man die getrouwd was met een paard. Het publiek liet dan elke keer zijn afschuw merken door luidkeels boe te roepen.

‘Trashtelevisie’

“Ik weet heus wel dat ik foute televisie heb gemaakt. Ik excuseer me daarvoor bij de bevolking”, verklaarde hij eind vorig jaar. “Het is heel raar om eerst een ernstig politicus en nieuwsanker te zijn en dan plots absolute trashtelevisie te maken. Maar als de kijker het lust, moet ik dan dwarsliggen? Voor alles bestaat een publiek.”

© AFP

De man liet zich in een onbewaakt moment ontvallen dat de televisie die hij maakte behoorlijk dom was. “Het is zoals kauwgom, een uurtje ontsnappen aan de realiteit. Het heeft geen sociale waarde.” Maar dat kon hem absoluut niet schelen. “Het maakte me miljonair, wat moet ik dan klagen”, zei hij.

Inhoudelijk was de show super marginaal, maar de kijker slikte het dus als zoete broodjes. Ook in Vlaanderen trouwens waar eveneens duidelijk een publiek voor ranzigheid was. Eind jaren 90 stond de Jerry Springer Show hoog genoteerd in onze kijkcijferlijst. Laat op de avond haalde het programma op het toenmalige VT4 meer dan 600.000 kijkers.

Jerry Springer in 2020.© Getty Images

In 2004 deed Springer nog eens mee aan de gouverneursverkiezingen van Ohio, bookmakers voorspelden een klinkende overwinning. Maar het gebeurde opnieuw niet. Het leverde hem een kleine kater op. De laatste jaren van zijn leven moest Springer zich geen financiële zorgen maken. Op het toppunt van de roem verdiende hij 1 miljoen euro per aflevering en men schatte zijn vermogen op 45 miljoen euro. En dat veelal door elke dag de grootste gekken op televisie op te voeren.

© YouTube

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER