Nicolas Maeterlinck

Minister van Overheidsbedrijven De Sutter: "Onregelmatigheden bij drie bijkomende overheidsopdrachten Bpost"

Er zijn onregelmatigheden vastgesteld bij drie bijkomende diensten die Bpost uitvoert voor de federale overheid. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) bevestigd in de Kamer. Het gaat over het beheer van rekeningen van de staat, het innen van boetes van buitenlandse verkeersovertreders en het in- en afleveren van nummerplaten.

"Het intern onderzoek bij Bpost leverde aanwijzingen op dat er onregelmatigheden zijn bij drie contracten", zegt minister De Sutter. Het blijkt te gaan over het beheer van de staatsrekeningen, het verdelen van de nummerplaten en het innen van boetes van buitenlandse verkeersovertreders. 

"De onthullingen gaan van onaanvaardbaar tot mogelijk compleet illegaal", aldus De Sutter. "De kwestie-Bpost is er één die op meerdere departementen betrekking heeft, en zelfs teruggaat tot vorige legislaturen. Nu is er het momentum om door te pakken, en komaf te maken met mogelijk scheefgegroeide praktijken."

De onthullingen gaan van onaanvaardbaar tot mogelijk compleet illegaal

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

"Bij mijn weten gaat het over mistoestanden die al jaren konden plaatsvinden. Hoe verschillende zaken systematisch onder de radar kon plaatsvinden, is nu voorwerp van verder onderzoek", aldus De Sutter. 

Hoeveel de overheid te veel heeft betaald, is nog niet duidelijk. Daarvoor laat de federale regering een onderzoek instellen. Hoe dat onderzoek moet verlopen en wie het zal voeren, is nog niet uitgeklaard. Volgens De Sutter zal dat onderzoek tijd vergen. "Onterechte betaalde bedragen zullen worden teruggevorderd."

Eind vorig jaar heeft Bpost al zijn CEO Dirk Tirez en twee directeurs ontslagen omdat ze gelinkt werden aan mogelijke wanpraktijken bij de gunningsprocedure voor krantenverdeling. Uit een interne audit bleek later dat ze illegale prijsafspraken hadden gemaakt met de krantenuitgevers DPG Media en Mediahuis en de distributeur PPP om het krantenbedelingscontract in België binnen te halen. 

BEKIJK - Minister De Sutter noemt namen in de Kamer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen