Michel Maus: “Er is weinig marge om de belastingdruk op arbeid te verlagen”

Uit het jaarlijkse rapport Taxing Wages van denktank OESO blijkt dat de lonen nergens zo zwaar belast worden als in ons land. “Dat is een pijnlijke vaststelling, maar er is weinig ruimte om de belastingdruk op arbeid te verlagen”, merkt fiscalist Michel Maus op in een gesprek met Business AM, waarin hij een pleidooi houdt voor een belastingverschuiving.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Michel Maus:


In het nieuws: een alleenstaande werknemer in ons land zag in 2022 welgeteld 53 procent van de loonkosten die zijn werkgever betaalt, in de staatskas verdwijnen. In geen enkel andere OESO-lidstaat liggen de belastingen hoger.

  • “We leven in een verzorgingsstaat. Dat heeft natuurlijk tal van voordelen voor de ondernemers en werknemers, maar daar hangt een prijskaartje aan vast”, verduidelijkt Maus. “Jaar na jaar stellen we vast dat het begrotingsevenwicht niet gehaald wordt, en dat de tekorten zich opstapelen. Daar moet aan gewerkt worden.”
  • De fiscalist merkt op dat het daardoor zeer moeilijk is om de belastingdruk op arbeid te verlagen. Hij houdt daarom een pleidooi voor een belastingverschuiving. “We kunnen een verlaging van de lasten op arbeid compenseren door de belastingen elders te verhogen, of door te saneren in de uitgaven”, klinkt het.

Details: minder belastingen op arbeid zijn hoe dan ook noodzakelijk om meer mensen aan het werk te krijgen. Vergeet niet: België streeft ernaar om de werkzaamheidsgraad tegen 2030 op te trekken tot 80 procent. In het vierde kwartaal van 2022 bedroeg die 72,3 procent.

  • Om meer mensen te motiveren om aan de slag te gaan, heeft Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, begin maart een fiscaal hervormingsplan voorgesteld. Hij wil onder meer de belastingvrije som verhogen en de belastingschijven aanpassen, zodat we netto meer overhouden. “Dergelijke ingrepen zijn noodzakelijk om werken aantrekkelijker te maken”, oordeelt Maus.
  • Van Peteghem wil die lastenverlaging compenseren door onder meer de effectentaks te verhogen en de btw-tarieven te harmoniseren. De minister wil er een budgetneutrale operatie van maken. Vraag is natuurlijk of hij daarin zal slagen.

(as)

Meer