© Sven Dillen

Marmeren beeld van Koen Vanmechelen onthuld als eerbetoon aan oud-rector De Schepper

HASSELT -

In het nieuwe rectoraat in de Herkenrodekazerne in Hasselt is er een prominente plek voor drie kunstwerken als eerbetoon aan de voormalige rectoren Luc De Schepper, Louis Verhaegen en Harry Martens. De werken werden donderdag officieel onthuld.

Dirk JACOBS, Miranda GIJSEN

Luc De Schepper, die in december vorig jaar overleed op 65-jarige leeftijd, gaf als rector van UHasselt de plannen voor de verhuis naar de Herkenrodekazerne nog mee vorm. Ook had hij nog een inbreng in de voorziene kunstwerken voor de ererectoren. De Schepper voerde er nog gesprekken over met kunstenaar Koen Vanmechelen. Die laatste maakte als eerbetoon aan De Schepper een marmeren beeld getiteld ‘Visio Noctua (The vision of the owl)’. “De universiteit heeft een centrale rol in de maatschappij en daar stond Luc voor”, zei Vanmechelen bij de voorstelling gisteren. “Luc zag een ‘civic university’ als baken van redelijkheid en inclusiviteit. Dat zit allemaal in dit werk. De rector, doctor in fysica, met zijn standvastige blik op de toekomst. Zijn vastberadenheid en volharding. Vandaar het boek der kennis, robuust in marmer met glazen bladeren. Uit een gebroken ei piept een snavel van een uitbrekend kuiken van een uil, symbool van wijsheid, kennis en nieuwsgierigheid.”

Emotioneel moment

Voor de familie van Luc De Schepper was het een emotioneel moment. “We zijn heel blij en fier”, zei echtgenote Marleen, vergezeld van haar kinderen Ellen en Jan en hun partners. “Dit is helemaal Luc zoals hij was. Een slimme en altijd rustige man, die genoot van zijn familie. De unief was ook een zeer belangrijk deel van zijn leven. Dat respect voelen we hierin. Het beeld is zo écht, dat dit wel iets doet met ons. Alsof we weer oog in oog met hem staan. Het is jammer dat hij het uiteindelijke resultaat niet meer heeft kunnen zien, maar Koen heeft hem regelmatig foto’s gestuurd en daar was hij best trots op.”

Voorgangers

Voor Louis Verhaegen - tussen 1972 en 1988 de eerste rector van toen nog het Limburgs Universitair Centrum - maakte de Peltse kunstenares Lisse Loos een portret met acryl, vetkrijt, kleurpotlood en houtskool op papier.

Kunstenares Louise Mertens verwerkte de persoonlijkheid van oud-rector Harry Martens - rector van 1988 tot 2004 - in het kunstwerk ‘Ascend’, waarin ze verschillende elementen - met o.a. ook een pen van de oud-rector - versmolt tot één grote collage.

De echtgenote, zoon en dochter van Luc De Schepper bij het marmeren kunstwerk van de hand van Koen Vanmechelen (op achtergrond).© SvDI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer