De verkoop van elektrische wagens groeit explosief: “De overgang wordt geforceerd”

De verkoop van elektrische wagens neemt wereldwijd toe. De Europese richtlijnen duwen iedereen naar nieuwe auto’s. Tegelijk zijn er nog uitdagingen, zo vertelde Alain De Jong, journalist bij Gocar, aan Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Alain De Jong:


De cijfers: Het Internationaal Energieagentschap meldt dat de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s vorig jaar met meer dan 1 miljoen exemplaren is toegenomen. Sinds 2012 is de wereldwijde groei iedere vijf jaar vertienvoudigd. In België is vier op de tien nieuw ingeschreven wagens geëlektrificeerd.

  • Een groot gedeelte van de groei zit in China: “Er is intussen een groter aanbod. In het begin waren er een paar elektrische modellen, maar zeker de Chinese merken hebben toch wel een heel ruim aanbod dat nog steeds groeit en waarbij er ook steeds meer betaalbare modellen op de markt komen”, zegt De Jong. “Dat is toch wel belangrijk om iedereen mee te krijgen in dat elektrisch verhaal.”
  • “Europa heeft een deadline dat er vanaf 2035 geen klassieke wagens met verbrandingsmotoren mogen worden verkocht. Iedereen zal voor een nieuwe wagen wel een elektrisch model moeten kopen. Die overgang wordt geforceerd en dat betekent dat de groei ook sterk zal stijgen. Momenteel zitten we aan een aandeel van ongeveer 15% volledig elektrische wagens.”
  • “Het aanbod aan elektrische wagens is voldoende, maar er moeten ook voldoende laadpalen geplaatst worden. En zeker voor mensen die thuis niet kunnen opladen. Daarvoor moeten voldoende publieke laadpalen geplaatst worden en op dat vlak lopen we toch nog een beetje achter. Daar is nog heel veel werk aan de winkel”, besluit De Jong.
Meer