© BFM, atv

Dodelijke crash tegen verkeerd geparkeerde vrachtwagen op parking E19: truckchauffeur riskeert celstraf

In de nacht van donderdag op vrijdag is een dodelijk ongeval gebeurd op de snelwegparking op de E19 tussen Sint-Job en Brecht richting Nederland.

alya

De bestuurder van een wagen met Nederlandse nummerplaat wilde omstreeks 23.26u de snelwegparking oprijden, maar knalde op een verkeerd geparkeerde vrachtwagen die op de pechstrook stond op het einde van de afrit naar de parking.

Door de impact werd het dak van de wagen bijna helemaal afgerukt. De bestuurder was op slag dood. De parking bleef enkele uren afgesloten.

Lichtste onzorgvuldigheid is voldoende

Volgens Thomas Machtelinckx, advocaat in verkeersrecht, kunnen vrachtwagenchauffeurs in dergelijke situaties zelfs - deels of volledig - aansprakelijk gehouden worden voor onopzettelijke doding. De plaats van de vrachtwagen speelt bij deze beoordeling een grote rol.

Machtelinckx: “De lichtste onzorgvuldigheid van de vrachtwagenchauffeur kan al voldoende zijn om aansprakelijk gehouden te worden voor onopzettelijke doding. Als de vrachtwagen op een pechstrook stond lijkt een fout in hoofde van de vrachtwagenchauffeur vast te staan, waarbij de vraag zal rijzen naar het voorzienbaar karakter hiervan voor de andere bestuurder. Wanneer deze laatste immers is afgeweken of een duidelijke voorzienbare hindernis heeft aangereden, kan er een eventueel gedeelde aansprakelijkheid voorhanden zijn.”

“Als de vrachtwagenchauffeur op een reglementaire plaats geparkeerd staat, maar deels buiten het parkeervak, dan lijkt de ‘fout’ op het eerste gezicht beperkter. Maar ze heeft alsnog grote gevolgen. Zonder deze fout zou het ongeval zich immers niet hebben voorgedaan. Ook hier kan er eventueel een gedeelde aansprakelijkheid zijn indien de vrachtwagen duidelijk zichtbaar stond voor de bestuurder. De verkeersdeskundige zal zich onder meer moeten buigen over het aspect van deze zichtbaarheid”, aldus Meester Machtelinckx.

© BFM

De straffen kunnen hoog oplopen. Zo riskeert de overtreder geldboetes van 400 tot 16.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar en eventueel vier herstelexamens. Bovenop de boetes riskeert hij of zij ook nog een veroordeling voor onvrijwillige doodslag. De straf hiervoor is een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen