ANP

Nederlandse massadonor die ook in België kinderen verwekte, mag geen sperma meer doneren

In Nederland mag "massazaaddonor" Jonathan M. geen sperma meer doneren en er ook niet meer voor adverteren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag beslist. De man omzeilde de wetgeving en verwekte wereldwijd - naar eigen zeggen - zo'n 550 kinderen. 

550. Zoveel kinderen heeft "massazaaddonor" Jonathan M. (41) naar eigen zeggen wereldwijd verwekt. Alleen in Nederland al verwekte hij meer dan 100 kinderen, veel meer dan wat wettelijk toegestaan is.

Er werd een kortgeding aangespannen door Stichting Donorkind, een organisatie die alle donorkinderen in Nederland verenigt, en een moeder die een kind van hem kreeg.

Zij eisten dat de man onmiddellijk zou stoppen met het doneren van sperma aan nieuwe wensouders. Stichting Donorkind en de moeder wilden ook een overzicht van alle klinieken waar M. wereldwijd heeft gedoneerd. Het sperma van M. dat nog ligt opgeslagen, moet wat hen betreft vernietigd worden, behalve het sperma dat al voor ouders is gereserveerd.

M. gaf aan bereid te zijn om niet meer te adverteren als donor, maar als mensen hem benaderen met een kinderwens, wilde hij de vrijheid hebben om daarop in te gaan.

Dwangsommen

Een rechter in Den Haag heeft nu geoordeeld dat de man moet stoppen met het verstrekken van zijn zaad en met het contacteren van wensouders. Als hij die maatregelen overtreedt, riskeert hij dwangsommen van 100.000 euro.  

Verder mag M. ook geen advertenties meer plaatsen. Ook dan riskeert hij dwangsommen - vanaf 10.000 euro - als hij dat wel doet.

De man zal daarnaast moeten bekendmaken of hij aan nog meer klinieken sperma heeft gedoneerd dan de plekken waarvan het geweten is. Per dag dat hij dat niet doet, zal hij een dwangsom moeten betalen tussen 5.000 en 25.000 euro.

Ook in België

Ook in België verwekte M. zeker twee kinderen. "Terzake" sprak gisteren met een van de moeders. Maar het zouden er wel eens meer kunnen zijn dan twee. "Terzake" sprak met een Australische vrouw die ook bevrucht werd door het zaad van de man.

Tijdens haar zoektocht naar een donor belandde ze op de site van Cryos, een commerciële spermabank in Denemarken. Volgens haar stond er toen bij de informatie van de man dat hij de limiet in België al had bereikt. Dat zou betekenen dat zes vrouwen hem hebben gebruikt als spermadonor.

Cryos wil die informatie niet bevestigen of ontkennen. De spermabank wil geen specifieke info geven over aan welke landen zijn zaad is verkocht, maar alle ziekenhuizen zouden wel verwittigd zijn. 

Meest gelezen