Isolatiespecialist Recticel dondert 24 procent lager op de beurs

Beleggers dumpen het aandeel Recticel na tegenvallende kwartaalcijfers en onzekerheid over de verkoop van de divisie Engineered Foam aan het Amerikaanse Carpenter.

In het nieuws: Recticel gaat uit van een aanzienlijke daling van zijn bedrijfskasstroom (ebitda) in 2023, waarbij het marktklimaat volatiel blijft. Dat meldde het bedrijf met de publicatie van de kwartaalcijfers.

  • De vraag bleef in het eerste kwartaal in bijna alle productsegmenten ver onder die van vorig jaar. “De markt zal naar verwachting volatiel blijven met weinig zicht op de korte termijn”, zo stelde Recticel.
  • In het eerste kwartaal van 2023 is de Europese bouwmarkt door de hoge inflatie en rentes volgens het bedrijf zeer uitdagend gebleven. “Een dalend besteedbaar inkomen, gekoppeld aan dure bouwmaterialen, heeft de markt verder verzwakt.”
  • De analisten van Kepler Cheuvreux verwachtten dat de volumes pas vanaf het tweede kwartaal zouden dalen en dat het tempo van de daling in het tweede kwartaal zou toenemen. “Maar het is duidelijk dat de marktzwakte eerder is gekomen dan verwacht”, aldus Kepler.
  • Kepler verwacht ook een druk op de marges, aangezien isolatiespecialisten meestal hun prijzen verlagen om de volumes op peil te houden. Anderzijds blijven de prijzen van grondstoffen relatief hoog.

Nog meer onzekerheid: Analisten wijzen bovendien op onzekerheid rond de verkoop van Engineered Foam aan Carpenter.

  • De Amerikaanse kandidaat-overnemer wil een substantiële korting op de oorspronkelijke prijs van 656 miljoen euro, vanwege de recente marktontwikkelingen, wat volgens Kepler de deal op losse schroeven zet, aangezien de betaalde prijs redelijk was.
  • Recticel zegt alle opties nog te overwegen.
  • “Na het eerdere uitstel van de deal en nu de prijsaanpassing, is het duidelijk dat de deal met Carpenter niet snel zal worden afgerond en dat de overnameprijs onzeker is”, besluiten de analisten van Degroof Petercam.

De beursreactie: Beleggers lijken hun vertrouwen in het bedrijf kwijt te zijn. Op de Brusselse beurs sloot de koers van Recticel donderdag nog op 15,92 euro. Dat dook in een eerste reactie deze ochtend naar zowat 12 euro, of bijna een kwart minder.

Meer