NASA

Rusland blijft tot 2028 in het Internationaal Ruimtestation ISS (en ook andere partners zeggen toe tot 2030)

De Russen blijven dan toch langer aan boord in het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA  laten weten. Na de invasie in Oekraïne leek het Russische vertrek nakend, maar uiteindelijk blijven ze dus nog vijf jaar meewerken. Andere partners hebben bevestigd dat ze zeker tot 2030 blijven meedoen, "ten gunste van de mensheid", zegt de NASA. 

Kort na de Russische invasie, in het voorjaar van 2022, was gezegd dat Rusland wegens de oplopende spanningen "ergens na 2024" uit het ISS-partnerschap zouden stappen. Rusland zou gaan focussen op het bouwen van een eigen station. 

Dat de datum vaag werd gehouden, heeft de deur altijd op een kier gehouden voor een langer verblijf. "Rusland heeft bevestigd dat het de activiteiten op het ISS zal blijven ondersteunen tot 2028", heeft de NASA nu laten weten in een blogpost. 

De VS, Japan, Canada en deelnemende landen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben bevestigd dat ze zeker tot 2030 doorgaan.

"Het ISS is een ongelooflijk partnerschap met als gemeenschappelijk doel om de wetenschap te laten vooruitgaan", schrijft Robyn Gatens, bij NASA verantwoordelijk voor het ISS. "Door langer te blijven kunnen we verder de vruchten plukken van ruim twee decennia experimenten en technologisch onderzoek." 

Het ISS werd gelanceerd in 1998. Het zweeft al meer dan twee decennia rond in "low orbit", in een baan relatief dicht om de aarde. Sinds november 2000 dient het als verblijfplaats voor astronauten.

Zij doen er allerlei gespecialiseerd wetenschappelijk onderzoek en experimenten. Dat is uniek omdat het in gewichtloze toestand gebeurt en als dusdanig op die schaal onmogelijk is op aarde. Volgens de NASA staat de teller intussen op meer dan 3.300 experimenten

In al die jaren hebben 266 mensen uit 20 landen er een tijdlang verbleven, onder wie Frank De Winne. De Belg verbleef er in 2002 acht dagen om er experimenten uit te voeren, onder andere gelinkt aan hart en bloedvaten, onze hersenen en ons beendergestel. Maar De Winne was vooral ook gezagvoerder van het ISS, de eerste Europeaan in die functie trouwens. In 2009, tijdens zijn tweede verblijf in het ISS, was hij er zes maanden, waarvan hij 46 dagen aan het roer stond van het ISS.   

Meest gelezen