Econoom Koen De Leus tempert de verwachtingen: “Inflatie blijft nog een tijdje hoog”

De Belgische inflatie zakt onder de grens van 6 procent, zo raakte gisteren bekend. Is het inflatiespook nu definitief verdreven en gaan we snelle dalingen zien? Niet zo snel, waarschuwt econoom Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, in The Morning Drive.


Luister hier naar het volledige gesprek met Koen De Leus:


Ingezoomd: De Leus heeft, net als zijn collega-economen, vooral oog voor de zogeheten kerninflatie. Dat is de algemene inflatie zonder grillige componenten als de energieprijzen en agrarische producten.

  • De Leus: “De daling van de algemene inflatie heeft vooral te maken met de daling van de energieprijzen, maar een van de problemen is toch nog altijd die heel hoge kerninflatie. Die zakt weliswaar van 8,6 procent naar 8,3 procent, maar dat blijft een hoog niveau.”
  • “Niet alleen blijven de voedingsprijzen hoog, ook de lonen en daardoor ook de dienstenprijzen blijven relatief hoog, waardoor ik vrees dat de inflatie – en zeker die kerninflatie – nog steeds een tijdje hoog zal zijn.”

Tegengestelde krachten: Wat de voedingsprijzen betreft, wijst De Leus op het samenspel van verscheidene factoren.

  • De onbewerkte grondstoffen en de meststoffen, die aan de aardgasprijs gelinkt zijn, worden goedkoper, waardoor bijvoorbeeld de tarweprijzen hun daling verder kunnen zetten.
  • “Anderzijds zit je natuurlijk met die recente loonstijgingen, ook in de sector waar die voeding gemaakt wordt. Het doorsijpelen van die lonen in de hele voedselketen duurt wel even en is nog niet voorbij.”

Conclusie: “Het is waarschijnlijk dat het ene effect het andere zal compenseren en dus dat we nog niet moeten verwachten dat we de komende maanden een heel sterke daling gaan hebben van die kerninflatie”, besluit De Leus. “Een geleidelijke daling, maar zeker niet sterk genoeg om de Europese Centrale Bank aan te zetten om te stoppen met rentestijgingen.”

(nd)

Meer