Peeters pleit voor nieuwe Vlaamse premie voor elektrische (tweedehands)wagens

Als het van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters afhangt, moet Vlaanderen opnieuw een premie voor elektrische wagens of zero-emissievoertuigen invoeren.

gjs
Bron: BELGA

Die premie maakt, samen met de slimme kilometerheffing, deel uit van de voorstellen die de Open VLD-minister binnen de Vlaamse regering op tafel legt bij de discussie over de klimaatdoelstellingen. De premie, die zou mikken op het kleinere segment van elektrische wagens en lineair zou afgebouwd worden, moet het prijsverschil met nieuwe wagens met een klassieke verbrandingsmotor kleiner maken.

Premies geschrapt

De Vlaamse regering besliste nog maar enkele jaren geleden om de premies voor elektrische wagens te schrappen (ze werden afgevoerd in 2020). Maar het prijsverschil in aankoop tussen elektrische voertuigen en wagens met een klassieke verbrandingsmotor blijft groot, ook voor kleinere wagens. 

Intussen hebben buurlanden als Frankrijk, Duitsland en Nederland stimuleringsmaatregelen. “Nederland heeft nog maar deze week een bedrag van 690 miljoen euro op tafel gelegd voor premies voor zero-emissievoertuigen en voor laadinfrastructuur”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters. 

Voorstander

In antwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Marius Meremans zei minister Peeters donderdag in het Vlaams Parlement dat zij ook voorstander is van een premiesysteem. “Ik ben zelf vragende partij om een premie in te voeren voor het kleinere segment van elektrische wagens, een premie die mensen aanmoedigt om niet te kiezen voor een nieuwe wagen met een verbrandingsmotor, maar voor een zero-emissievoertuig, omdat er daar vaak nog een prijsverschil is van enkele duizenden euro’s. Ik zou ook voorstellen om die premie lineair af te bouwen”, aldus Peeters. 

De Open VLD-minister pleit ook voor een gelijkaardige premie voor kleinere elektrische tweedehandswagens. Want als onze buurlanden een premie invoeren voor elektrische tweedehandswagens en Vlaanderen niet, dreigen de tweedehandswagens op onze markt te verdwijnen naar Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen