Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Popster Ed Sheeran verdedigt zich in plagiaatzaak door (enkele gitaarakkoorden uit) "Thinking out loud" te spelen in de rechtbank

De Britse popster Ed Sheeran heeft in een rechtbank in New York enkele gitaarakkoorden uit zijn wereldhit "Thinking out loud" gespeeld om aan te tonen dat hij geen plagiaat heeft gepleegd. Sheeran wordt ervan beschuldigd dat het akkoordenschema uit dat lied "bijna identiek" is aan dat van "Let's get it on" uit 1973 van Marvin Gaye.

Het is niet de eerste keer dat de 32-jarige Sheeran wordt beschuldigd van plagiaat. In 2017 sloot hij een deal in een zaak rond het nummer "Photograph" en vorig jaar rond deze tijd kon hij het Britse Hooggerechtshof ervan overtuigen dat zijn wereldhit "Shape of you" geen kopie was van het twee jaar oudere "Oh why" van hiphopartiest Sami Switch.

De rechtszaak die deze week in New York van start ging, gaat over het nummer "Thinking out loud" uit 2014. Erfgenamen van de Amerikaanse muzikant en producer Ed Townsend beschuldigen de Britse popster ervan dat het akkoordenschema in dat lied bijna identiek is aan dat van "Let's get it on", een nummer van Marvin Gaye uit 1973, waaraan Townsend heeft meegeschreven.

Vanaf wanneer is iets plagiaat? En hoe terecht zijn die rechtzaken? 

"Als elementen te hard op elkaar lijken, kan er een vermoeden bestaan dat er "gestolen" is", zegt Jozefien Vanherpe, professor rechten aan de KU Leuven. "Wanneer er een rechtzaak van komt, worden musicologen opgetrommeld om gedetailleerde analyses te maken en te onderzoeken of originele elementen wel degelijk zijn overgenomen. In België zijn er zoveel zaken niet, in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk daarentegen wel. Meer nog: het is absurd hoeveel exclusiviteit wordt geclaimd op basisbouwstenen die iedereen gebruikt."

Toch kan je je werk moeilijk indekken tegen dergelijke claims. "Zeker als je muziek zo succesvol is", gaat Vanherpe verder. "Kijk maar naar Adele, Taylor Swift of Katy Perry. De wereldhit van de "Dark horse"-zangeres zou lijken op een liedje waar niemand ooit van gehoord had. Door de procedure is de ongekende song een stuk bekender geworden. Je kan je afvragen: zijn mensen ervan overtuigd dat hun muziek gestolen is? Of is het een commerciële zet uit geldgewin?"

"Wat je wel kan doen als artiest is je werk deponeren in een gesloten omslag. Op MySabam.be kan je zo'n depot maken en je werk een vaste datum geven. Maar volledige zekerheid kan je nooit verkrijgen."

BELUISTER - Het gesprek met professor Jozefien Vanherpe in "Het kwartier" (vanaf minuut 11)

"Optreden" in de rechtbank

Sheeran ontkent dat en zegt dat de vier akkoorden van zijn nummer "Thinking Out Loud" heel anders zijn dan die in de soulklassieker van Marvin Gaye. Hij heeft dat gisteren proberen aantonen door de akkoorden van beide nummers kort te spelen voor de rechter. Volgens de Britse openbare omroep BBC zou hij ook het openingsvers van zijn wereldhit gezongen hebben.

In de rechtszaal zelf mag niet gefilmd worden, maar op videobeelden van buiten de rechtbank is wel te zien hoe de gitaar van de Britse popster naar buiten gedragen wordt, kort nadat hij zelf de rechtbank verlaten had. De rechtszaak wordt maandag hervat.

BEKIJK - Ed Sheeran verlaat de rechtszaal, en niet veel later wordt ook zijn gitaar naar buiten gebracht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen