Google Maps

Voor en na: nieuwe satellietbeelden van Google Maps tonen grote ravage in Oekraïense havenstad Marioepol

Google Maps heeft nieuwe satellietbeelden gepubliceerd van de Oekraïense havenstad Marioepol. Daarop is de enorme schade te zien na de Russische bombardementen. Vorig jaar werd er meer dan 80 dagen lang zwaar gevochten. Verschillende woonwijken en monumenten werden daardoor tot as herleid.  

"De hel op aarde", zo omschreven de inwoners van Marioepol de toestand in hun stad na de inval van Rusland in Oekraïne. Enkele dagen na de start van de oorlog in februari 2022 werden de water-, gas- en elektriciteitsvoorzieningen die naar de stad liepen, afgesloten door Russische troepen. Inwoners moesten er sneeuw smelten om drinkbaar water te hebben, ze moesten buiten vuurtjes maken om te kunnen koken. En dan moeten de meest verwoestende bombardementen nog komen...

80 dagen lang was de stad hét doelwit van die Russische aanvallen. Beelden van een hoogzwangere vrouw die uit een kraamkliniek werd gedragen (een foto die later ook de prijs voor beste persfoto won), circuleerden over heel de wereld. De menselijke tol van de bombardementen was erg hoog. Volgens Oekraïense overheidsmedewerkers zouden 25.000 burgers omgekomen zijn bij de gevechten in en rond de stad. 

Maar ook de materiële schade is erg groot. Volgens diezelfde ambtenaren zou 95 procent van de stad vernietigd zijn. In elk geval laten de nieuwe beelden van Google Maps er weinig twijfel over bestaan dat de stad zwaar geleden heeft onder de gevechten. 

Het theatergebouw

Op 16 maart 2022 werd het Regionaal Dramatheater van Marioepol gebombardeerd. Dat gebouw ligt in het centrum van de Oekraïense havenstad. Op het moment van de aanval schuilden er zo'n 600 tot 800 mensen, onder wie heel wat kinderen, in het theater. Het blijft onduidelijk hoeveel mensen tijdens de aanval exact omkwamen. Door de aanhoudende bombardementen verliepen reddingsacties immers erg moeilijk.

Naar schatting zouden er zeker 300 doden gevallen zijn, sommige bronnen spreken van 600 doden. Het theater ligt nu nog steeds in puin, net als heel wat omliggende woongebouwen en pleinen. 

SCHUIF - Het theatergebouw voor en na de Russische bombardementen:

Huizen, pleinen en straten

Marioepol is best een grote stad. Tot voor de Russische inval woonden er meer dan 400.000 inwoners. Volgens het nieuwe Russische regime in de regio zouden er daar nu nog 300.000 van overblijven. Dat betekent dat er ook heel wat residentiële wijken, speeltuinen en sportfaciliteiten waren in de stad. Daar blijft nu niet veel meer van over. Ook voetbalvelden, sportinfrastructuur en woonblokken werden door de bombardementen (ernstig) beschadigd.

SCHUIF - Ook het veld en het clublokaal van een lokale voetbalclub kreeg het hard te verduren: 

SCHUIF - Een residentiële wijk in Marioepol voor en na de bombardementen:

De Azovstal-fabriek

Halverwege april kregen de Oekraïense troepen in Marioepol het bevel om zich terug te trekken naar de Azovstal-fabriek, de enorme staalfabriek van de stad. Ook verschillende werknemers en hun gezinsleden hielden zich er schuil. Wekenlang verschansten ze zich in het enorme doolhof van gangen, fabriekshallen en spoorwegen.

Na enige tijd raakten de water- en voedselvoorraden uitgeput. Daardoor kwamen de laatste Oekraïense soldaten in moeilijkheden. Dankzij de grote internationale aandacht en de medewerking van enkele gezanten van de Verenigde Naties konden de burgers op 1 mei de fabriek verlaten. Twee weken later kregen de overgebleven 2.439 soldaten het bevel om zich over te geven. Daarmee was de stad Marioepol definitief gevallen.

SCHUIF - De Azovstal-fabriek voor en na de hevige strijd:

Meest gelezen