Belgisch slachtoffer van Nederlandse "massaspermadonor" reageert opgelucht op "verregaand vonnis" 

De Belgische vrouw die bevrucht werd met het zaad van "massadonor" Jonathan M. reageert opgelucht op het vonnis van de rechter. Die besliste onder andere dat de man, die wereldwijd 550 kinderen verwekte, geen zaad meer mag doneren. "Ik had niet gedacht dat het vonnis zo ver zou gaan, al neemt het niet weg wat gebeurd is", zegt de vrouw. 

Een rechter in Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse massaspermadonor Jonathan M. geen zaad meer mag doneren, nadat Stichting Donorkind en een moeder een kortgeding hadden aangespannen. De man omzeilde de wetgeving en verwekte naar eigen zeggen maar liefst 550 kinderen. Alleen al in Nederland gaat het om 102 kinderen, veel meer dan de wettelijke limiet van 25.

Wat heeft de rechter beslist?

Jonathan M. moet stoppen met het verstrekken van zijn zaad en met het contacteren van wensouders. Als hij die maatregelen overtreedt, riskeert hij dwangsommen van 100.000 euro. Verder mag M. ook geen advertenties meer plaatsen. Als hij dat wel doet, riskeert hij dwangsommen vanaf 10.000 euro.

De man zal daarnaast moeten bekendmaken aan welke klinieken hij sperma gedoneerd heeft. Per dag dat hij dat niet doet, zal hij een dwangsom moeten betalen tussen 5.000 en 25.000 euro.

Ook in België verwekte M. zeker twee kinderen. "Terzake" sprak gisteren met een van de moeders. Ines* werd in 2017 zwanger van de man. Toen ze hem vroeg hoeveel kinderen hij al had verwekt, loog hij daarover. Pas drie jaar later kwam ze te weten dat deze spermadonor in Nederland op een zwarte lijst stond.

Tegen "Terzake"-journalist Lauwke Vandendriessche geeft Ines - die niet in beeld wenst te komen - aan opgelucht te zijn met het vonnis. "Ze is blij dat het zo verregaand is", Vandendriessche in "VRT NWS Live". "Ze is ook tevreden dat de stichting en de moeder die juridische stappen hebben genomen. Het verandert de feiten niet, maar het is wel een juridisch signaal van de rechter."

BEKIJK - "Er heerst een dubbel gevoel: langs de ene kant grote boosheid, langs de andere kant dankbaarheid":

Videospeler inladen...

Volgens Vandendriessche heeft Ines wel haar twijfels bij de geloofwaardigheid van de lijst die M. moet opstellen, omdat hij tot nu toe consistent gelogen heeft. "Ze voegt er wel aan toe dat steeds meer moeders zich verenigen en dat er steeds meer manieren zijn om DNA te controleren via commerciële databanken, wat zou betekenen dat uiteindelijk ooit wel aan licht zal komen hoeveel kinderen M. heeft verwekt."

(*) Ines is een schuilnaam, ze wenst anoniem te blijven. Haar identiteitsgegevens zijn bekend bij de redactie.

Meest gelezen