Richard Sharp

BBC-voorzitter Richard Sharp neemt ontslag na ophef over lening van 900.000 euro aan Boris Johnson

In het Verenigd Koninkrijk heeft Richard Sharp, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Britse openbare omroep BBC, ontslag genomen. Dat maakte hij zelf bekend. Sharp lag de laatste tijd onder vuur toen bleek dat hij, kort voordat hij aangesteld werd tot voorzitter, als bemiddelaar optrad voor een privélening aan de toenmalige premier Boris Johnson (die hem voordroeg als kandidaat). 

2021 in het Verenigd Koninkrijk. De Britse openbare omroep BBC is op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de Raad van Bestuur. Een functie met hoog maatschappelijk aanzien (die bovendien niet slecht betaalt). Richard Sharp, een gewezen bankier, wordt door Boris Johnson, toen premier van het Verenigd Koninkrijk, voorgedragen als dé ideale kandidaat. 

Al was Johnson in zijn keuze waarschijnlijk niet volledig objectief. De Britse krant The Sunday Times bracht immers aan het licht dat Sharp, kort voordat hij werd aangesteld tot nieuwe voorzitter, als bemiddelaar was opgetreden voor een privélening voor Johnson. Het was geen geheim dat de premier toen krap bij kas zat, want hij leeft graag op grote voet. Het ging bovendien niet om een kleine lening. Johnson leende in totaal voor maar liefst 900.000 euro. 

Als bemiddelaar voor een lening ben je een tussenpersoon tussen de leningsaanvrager en de geldverstrekker. Je helpt de leningsaanvrager bij het vinden van de meest geschikte lening en begeleidt hem door het hele proces, inclusief het indienen van een aanvraag en het verzamelen van de benodigde documenten.

Als bemiddelaar voor een lening is het belangrijk om onpartijdig te blijven en de belangen van zowel de leningsaanvrager als de geldverstrekker in evenwicht te houden.

De vraag rijst nu of Sharp voor zijn medewerking bedankt werd met het voorzitterschap van de BBC. Zo zou Johnson mogelijk druk hebben uitgeoefend om Sharp aan te stellen als voorzitter van de BBC. William Shawcross, een hoge ambtenaar die toeziet op openbare benoemingen, onderzocht de zaak. 

Uit het rapport van dat onderzoek blijkt dat Sharp de regels overtreden heeft toen hij twee mogelijke belangenconflicten niet gemeld heeft wanneer er naar gevraagd werd. Ondanks die schending is zijn benoeming tot voorzitter niet ongeldig, concludeert het rapport. Toch heeft Sharp beslist om op te stappen "om prioriteit te geven aan de belangen van de BBC", zo staat in zijn verklaring. 

Sharp heeft ingestemd met een verzoek om tot eind juni aan te blijven en de regering de tijd te geven een opvolger te vinden. Net zoals bij de VRT, de Vlaamse openbare omroep, wordt de voorzitter van de raad van bestuur benoemd door de regering of een orgaan dat door de regering is aangesteld.

Bij de BBC wordt de voorzitter benoemd door de Britse regering, terwijl bij de VRT de voorzitter wordt benoemd door de Vlaamse Regering.

Meest gelezen