Podcast Klaarwakker

Is een huis kopen mij de lening nog waard? (1)

Is een huis kopen mij de lening nog waard? (1).© De Standaard

Huren is weggesmeten geld. Een huis, een eigen plek, da’s stabiliteit, zekerheid voor later. Is kopen dan altijd beter? Van astronomische prijzen, hoge renovatiekosten tot stijgende rentevoeten en inflatie… heeft een torenhoge lening niet al te veel invloed op hoe je leeft?

Hoever willen, kunnen en moeten we gaan voor een eigen huis? Vanwaar komt die baksteen in onze maag en kunnen we ook anders naar wonen en bezitten kijken? Zijn er alternatieven? Journalist Karlien Beckers gaat op onderzoek in de podcastreeks Klaarwakker.

 

Dit is de eerste aflevering van deze reeks. De andere vind je hier.

OVER DEZE PODCAST ‘Waar lig jij echt van wakker?’ Die vraag stellen vijf jonge journalisten van De Standaard elkaar in de podcastreeks Klaarwakker. Elk trekken ze met een persoonlijk dilemma naar leeftijdsgenoten en experts. Koop ik een huis of huur ik beter? Wil ik wel een kind? Moet ik mij schuldig voelen over het klimaat? Hoe veilig is de nacht? En waar voel ik me echt thuis?

Karlien Beckers twijfelt aan de aankoop van een huis. Want betekent dat niet dat je je moet settelen en dat je je vrijheid opgeeft voor de zekerheid van een dak boven je hoofd?

Kubra Mayda onderzoekt in drie afleveringen hoe we het nachtleven weer veilig kunnen maken. Hoe doen we dat zonder de spontaniteit te verliezen? En welke verantwoordelijkheden heeft een bar of club hierin?

Samira Ataei emigreerde met haar ouders vanuit Iran naar België toen ze vijf jaar oud was. Sinds haar tienerjaren ligt ze wakker van de vraag: ‘Wat is thuis zijn?’ En ze is lang niet alleen. In drie afleveringen gaat Samira op zoek naar antwoorden.

Jef Poppelmonde vraagt zich af of hij wel vader wil worden? Of beter: kan hij een goede vader zijn als hij ook wil blijven werken, wil blijven sporten, wil blijven reizen. Hoeveel van ‘hun huidige leven’ zullen hij en zijn vriendin moeten opgeven voor hun ouderschap. Hoe vind je de balans tussen je eigen ontwikkeling en de beste ontplooiingkansen voor je kind?

Josephine Dapaah stelt zich de vraag of ze zich schuldig moet voelen over de klimaatcrisis.

VOLG KLAARWAKKER OP:

VRAGEN, OPMERKINGEN OF SUGGESTIES?podcast@standaard.be

CREDITS Podcast Karlien Beckers en Fien Dillen | Mix en muziek Brecht Plasschaert | Stem intro en outro Lise Bonduelle | Chef podcast Bart Dobbelaere