archiefbeeld
Copyright 2012

Limburgse wolvenroedel breidt opnieuw uit: August en Noëlla hebben weer welpjes

Camerabeelden van enkele dagen geleden bevestigen het: de Limburgse wolven August en Noëlla hebben opnieuw welpjes. Ze zouden rond 20 april geboren zijn. Vanaf juli zouden de welpen uit het nest komen, dan kunnen ze geteld worden. Het is al het vierde nest van het koppel August en Noëlla.  

De camerabeelden van enkele dagen geleden liegen niet. “Als je Noella op camerabeelden de laatste tijd zag met een volle buik en als rond 20 april die buik plots lijkt leeggelopen als een ballon, weet je het hoe laat het is. Ze heeft opnieuw welpen”, zegt Joachim Mergeay van het Instituut voor natuur- en Bosonderzoek (INBO). De camerabeelden worden elke week of tweewekelijks nagegaan.  

Gerust laten

De welpen blijven nog even in hun nest. “Over enkele weken weten we misschien al iets meer over de welpen, maar pas wanneer ze uit het nest komen in juli zullen we kunnen tellen met hoeveel ze minstens zijn”, gaat Mergeay verder. Het is al de vierde keer dat het Limburgse wolvenkoppel August en Noëlla een nest hebben. Wolf Naya had ook al een nest in Limburg, maar overleed kort na de bevalling.  

INBO laat in deze periode de dieren sowieso met rust, en nu er welpen zijn willen ze ook niet verstoren. “We willen de wolven niet het idee geven dat ze onveilig zitten, want dan gaan ze misschien verhuizen en kunnen we ze helemaal niet meer monitoren”, zegt Mergeay.

Meer aanvallen?

Meer wolven, dus ook meer aanvallen? “Nee, dat aantal zal altijd stabiel blijven. Enkel tussen augustus en oktober heb je een piek in aanvallen omdat de dieren dan moeilijker aan voedsel komen. Maar een risico heb je in principe elke dag. Zolang de dieren beschermd zijn, moeten boeren en mensen met kleinvee geen angst hebben. We blijven - zoals we al jarenlang doen - benadrukken dat dieren goed afgeschermd moeten zitten”, sluit Mergeay af.  

Meest gelezen