Paus Franciscus bezoekt Hongarije en roept op tot vrede in Oekraïne

Paus Franciscus is in Hongarije voor een driedaags bezoek. Franciscus heeft er ontmoetingen met de Hongaarse president en met premier Viktor Orban. Zondag zal hij ook voorgaan in een mis in het centrum van Boedapest.  

Het langverwachte bezoek van paus Franciscus aan Hongarije is van start gegaan met een militaire parade. Daarna had de paus een gesprek met de Hongaarse president Katalin Novák, gevolgd door een audiëntie met premier Viktor Orbán.

Twee jaar geleden maakte Franciscus ook al een korte tussenstop in Hongarije, toen hij onderweg was naar Slovakije. "Dat blitzbezoek duurde maar een aantal uur, en maakte duidelijk dat de paus het niet eens was met het migratiebeleid van Hongarije", zegt correspondent Stefan Bos. "Sinds de oorlog zijn 2,5 miljoen Oekraïners de grens met Hongarije overgestoken. Kennelijk is dat genoeg verbetering voor de paus om nu toch langs te komen."

Maar in een toespraak van Franciscus schemerde toch nog kritiek door op het migratiebeleid van Orbán. De paus sprak over de noodzaak om nationalistische belangen af te zweren en citeerde ook Stefanus de Heilige, de eerste koning en grondlegger van het christelijke Hongarije. Die leert dat "vreemden met welwillendheid ontvangen en met respect behandeld moeten worden."

"Gezamenlijke vredesmissie"

De paus riep ook opnieuw op om de oorlog in Oekraïne te stoppen. Volgens Orbán zitten de paus en Hongarije op dezelfde lijn wat die oorlog betreft: beiden willen ze dat er zo snel mogelijk een vredesbestand komt. Paus Franciscus heeft al gezegd dat hij in een trek naar Kiev en Moskou wil reizen om te bemiddelen.

Hongarije krijgt al langer de kritiek, niet in het minst van Oekraïne zelf, dat het niet genoeg doet om Oekraïne te helpen. Hongarije weigert om wapens te leveren aan Oekraïne en heeft in de EU al verschillende keren dwarsgelegen bij het bepalen van sancties tegen Rusland.

De regering van Orbán predikt dat Hongarije zich afzijdig moet houden in de oorlog, omdat het anders gevaar loopt om rechtstreeks betrokken te raken in de strijd. Hongarije zegt van zichzelf dat het de grootste voorvechter is van vrede en in tegenstelling tot andere landen die Oekraïne bewapenen, geen olie op het vuur gooit. Franciscus zei eerder al dat wapenleveringen aan Oekraïne wél aanvaardbaar zijn, omdat Oekraïne het recht heeft om zich te verdedigen tegen de Russische agressie.

Toch wordt het bezoek in pro-regeringsmedia omschreven als een diplomatieke overwinning voor de regering van Orbán. "Dat Franciscus twee jaar geleden maar zo kort is gebleven, heeft in Boedapest de wenkbrauwen doen fronsen", zegt Stefan Bos. "Het heeft dan ook wel wat lobbywerk gekost van de Hongaren om de paus nu wel voor een echt bezoek hier te krijgen."

"Het bezoek leeft ook heel erg in Hongarije", zegt Stefan Bos. "Een derde van de Hongaren omschrijft zichzelf als praktiserend katholiek. Zondag zal de paus een mis voorgaan in het hart van Boedapest, daar worden dan ook honderdduizenden mensen verwacht. De oppositie zegt dan weer dat Orbán het pausbezoek aangrijpt om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen, zoals de hoge inflatie bijvoorbeeld."

Meest gelezen