Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.© RR

Na dodelijk ongeval aan snelwegparking op E19: “Tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens is een probleem”

Een automobilist is donderdag overleden bij een ongeval op de E19 in Brecht. Hij knalde achterop een vrachtwagen die half op de rijbaan geparkeerd stond aan de overvolle parking. Verkeersinstituut VIAS heeft het over een complex probleem, veroorzaakt door rij- en rusttijden en een tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens. “Als er geen plaats is, krijg je dit soort scenario’s.”

Alexandro Yaramis

LEES OOK. Dodelijke crash tegen verkeerd geparkeerde vrachtwagen op parking E19: truckchauffeur riskeert celstraf

Het zware ongeval in Brecht is tekenend voor een probleem dat al vele jaren bestaat in ons land, namelijk een tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Een complex probleem, zegt verkeersinstituut VIAS. “Vrachtwagenchauffeurs moeten hun rij- en rusttijden respecteren”, legt woordvoerder Stef Willems uit. “Maar er is een tekort aan parkeergelegenheid.” Daardoor stond de vrachtwagen waartegen de automobilist donderdag verongelukte geparkeerd op de oprit naar de snelwegparking, half op de rijbaan.

Eerder deze week was er ook een dodelijk ongeval waarbij een vrachtwagen op de pechstrook stond.© BFM

Willems: “Als er geen plaats is, krijg je mogelijk dit soort scenario’s waarbij de chauffeurs parkeren op de pechstrook en in nog extremere gevallen, zoals hier, op de rijbaan. Het is een complex probleem.“

Herinrichting snelwegparkings

De voor de hand liggende oplossing is een uitbreiding van de parkeerplaatsen voor vrachtwagens langs onze snelwegen. Dat zit er ook aan te komen, zegt het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Minister Lydia Peeters.© Tom Cornille

“Het tekort aan vrachtwagenparkeerplaatsen is een bekend probleem”, reageert Aidan Reinquin, woordvoerder van minister Peeters. “Bij het herinrichten van snelwegparkings is een capaciteitsuitbreiding daarom steeds een uitgangspunt. Deze legislatuur zullen er op de snelwegparkings van onder meer Jabbeke, Gentbrugge, Diepenbeek en Boutersem plaatsen bij gecreëerd worden.”

Reinquin: “In 2020 heeft minister Peeters een tour door Vlaanderen gemaakt rond de transmigratieproblematiek op deze parkings en rond de capaciteit. Ze ging in overleg met gouverneurs, lokale besturen en zowel de federale als lokale politie. Handhaving op correct vrachtwagenparkeren in het kader van verkeersveiligheid kwam hier ook steeds naar voren.”

“Momenteel loopt er bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken een studie rond vrachtwagenparkeren. Hieruit verwachten we voorstellen van maatregelen op korte termijn, de zogenaamde quick wins waaronder een herinrichting om extra plaatsen te voorzien, maar ook scenario’s op langere termijn die moeten zorgen voor structurele capaciteitsverhoging”, aldus Reinquin.

Volgende week is er een overleg gepland tussen de minister en de logistieke sector waarbij deze problematiek ter sprake zal komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen