Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove.© BELGA

Zaak rond Schild & Vrienden wordt dinsdag ingeleid voor strafrechter

De zaak rond Schild & Vrienden, waarbij oprichter Dries Van Langenhove en zes medeverdachten zich moeten verantwoorden voor onder meer inbreuken op de racismewetgeving en negationisme, wordt dinsdag ingeleid voor de Gentse correctionele rechtbank. Als er geen nieuwe procedurekwesties opduiken, spreken de partijen dan een conclusiekalender af en kan de zaak na het gerechtelijke verlof gepleit worden.

Bron: BELGA

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van een Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

De plenaire vergadering van de Kamer had in maart 2021 zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Van Langenhove werd door de raadkamer buiten vervolging gesteld voor negationisme, maar hij werd verwezen naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op de racismewetgeving en op de wapenwetgeving. Tegen de buitenvervolgingstelling voor negationisme werd beroep aangetekend door twee burgerlijke partijen, en de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) oordeelde dat hij zich toch voor negationisme moet verantwoorden. Van Langenhove nam intussen ontslag uit de Kamer. 

De meeste andere verdachten vroegen de buitenvervolgingstelling, omdat ze meenden dat er geen strafbare feiten waren, maar ondergeschikt werd ook de opschorting van de uitspraak gevraagd aan de raadkamer. Voor vijf verdachten sprak de raadkamer de opschorting uit, zodat ze niet voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. Uiteindelijk moeten Van Langenhove en zes andere verdachten zich voor de strafrechter verantwoorden. Onder meer de UGent, het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, de Liga voor Mensenrechten en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen hebben zich burgerlijke partij gesteld. 

Dinsdag wordt de zaak ingeleid en wordt normaal een conclusiekalender afgesproken zodat de zaak na het gerechtelijke verlof gepleit worden, maar zeker is dat niet in een dossier vol procedurekwesties. Zo trok onderzoeksrechter Annemie Serlippens zich terug na een wrakingsverzoek van Van Langenhove en zijn advocaat Hans Rieder, die aanvoerde dat Serlippens partijdig was. Daarna volgde nog een verzoekschrift bij het Hof van Cassatie wegens wettige verdenking, omdat een van de burgerlijke partijen in de zaak een gepensioneerde magistraat is die verbonden was aan het hof van beroep in Gent. Ten slotte volgde een door de verdediging gevraagde controle van de regelmatigheid van de rechtspleging. De KI oordeelde dat er een schijn van partijdigheid door de onderzoeksrechter was opgewekt, maar dat leidde niet tot de nietigverklaring van stukken uit het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer