De bouwcode geeft weer wat ruimte aan hoogbouw en bedrijven in de stad, mits randvoorwaarden.© Victoriano Moreno

“Minder regels, meer duidelijkheid”: dit zijn de voornaamste nieuwigheden in de aangepaste Antwerpse bouwcode

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt van een copernicaanse revolutie (een radicale omkering). En volgens schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) is de nieuwe bouwcode een klimaatwet. Het Antwerpse schepencollege is duidelijk opgetogen over de nieuwe bouwcode. Wat zijn de andere nieuwigheden voor wonen, klimaat, economie en bouwen in deze bouwcode? Trouwens, het zal wellicht nog een jaar duren voor de Antwerpse gemeenteraad de code finaal bekrachtigt.

Sacha Van Wiele

De bouwcode is een belangrijk instrument voor de toekomstige ontwikkeling van de stad. Ze heeft invloed op vele domeinen zoals wonen, werken, studeren, ondernemen en ontspannen.

“De aanpassing van de bouwcode is een belangrijke beslissing die voor een copernicaanse revolutie gaat zorgen in hoe de stad op termijn gaat veranderen”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Er ging veel voorbereiding aan vooraf met niet alleen discussies tussen schepenen van verschillende partijen, maar ook tussen schepenen met verschillende bevoegdheden. Wat we nu beslisten is een belangrijk sluitstuk uit ons bestuursakkoord.”

De belangrijkste aanpassing door heel de bouwcode is de vereenvoudiging. “Er zijn nu minder regels en meer duidelijkheid”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “De nieuwe bouwcode zorgt voor betaalbaar wonen, ruimte om de bevolkingsgroei op te vangen en voldoende kwaliteitsvol en toegankelijk groen.”

Overzicht

*** In sommige wijken, zoals de omgeving van stations, mag hoger worden gebouwd. Dit betekent wel dat er op straatniveau meer groen moet komen. De financiering van dit groen komt uit het stadsgroenfonds. Dit fonds wordt mee gefinancierd door de bouwheren.

*** Bij een bestemmingswijziging van een gebouw of bouwblok is er een ontpittings- en/of onthardingseis van minimaal 20%. Als die nieuwe open ruimte wordt vergroend, mag slechts een derde verhard zijn, de rest moet écht groen blijven.

*** Eengezinswoningen van minder dan 350 m² mogen niet worden omgevormd tot verschillende appartementen.

*** Om tegemoet te komen aan de nood aan studentenkamers wordt het mogelijk om kamers in grote eengezinswoningen aan studenten te verhuren. De voorwaarde is wel dat de eigenaar er zelf ook woont.

*** De regels voor het plaatsen van duurzame buitengevelisolatie zijn versoepeld. het gaat onder meer om ecologisch hout of zelfs een volledig groene gevel met aanplanting.

*** Warmtepompen, zonnedaken of kleine windturbines worden gemakkelijker vergunbaar.

*** Als bij een renovatie van een plat dak een groendak niet mogelijk is, dan verplicht de bouwcode lichtkleurige dakbedekking.

*** Grotere gebouwen, zowel nieuwbouw of herbouw, krijgen niet langer een toelating voor een stookinstallatie op aardgas. Ofwel sluiten ze zich aan op het warmtenet als dat aanwezig is of maken gebruik van een warmtepomp.

*** Publiek toegankelijke parkings groter dan 100 m² in open lucht moeten extra vergroend en onthard worden, en worden uitgerust met plantvakken en heesters.

*** Het bestaande aanbod aan bedrijventerreinen worden in de bouwcode beschermd.

*** Niet-hinderlijke bedrijven kunnen in het stedelijke weefsel.

*** De gelijkvloerse verdieping van bedrijven moeten onder meer toegankelijk zijn voor vrachtwagens bij leveringen.

De bouwcode wordt normaal in het voorjaar 2024 voorgelegd aan de Antwerpse gemeenteraad voor goedkeuring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER