Pixabay

Gaan we binnen 15 jaar nog fysiek naar winkel? "Supermarkt van de toekomst werkt met drones en zelfrijdende wagens"

De "supermarkt van de toekomst" zal er binnen pakweg 15 jaar compleet anders uitzien dan dat we dat nu gewend zijn. Dat stelt Living Tomorrow, een innovatiecentrum in Vilvoorde dat trends voorspelt en onderzoekt. "Het model van nu, met hoge kosten voor supermarktketens, is onhoudbaar", vindt voorzitter Joachim De Vos. 

Dat supermarkten er in de toekomst compleet anders zullen uitzien, is duidelijk voor De Vos. Bij Living Tomorrow onderzoekt hij toekomstige trends. Het innovatiecentrum begeleidde in het verleden al enkele supermarktketens bij het vernieuwen van hun manier van werken. 

"De kosten van de supermarkten vandaag zijn ongelofelijk hoog opgelopen. Dat komt onder andere doordat supermarkten aan CO2-reductie moeten doen, maar ook door transportkosten en loonkosten", vertelt de voorzitter bij "Spits" op Radio2. 

Kleiner

"Volgens ons worden supermarkten binnen pakweg 15 jaar véél kleiner", zegt De Vos. "Er zal worden ingezet op korte keten, producten van dicht bij huis. Een supermarkt wordt een buurtwinkel. Bekijk het als belevenisplek of een buurtwinkel waar je kan winkelen, maar die bijvoorbeeld ook een restaurant is."

Er zullen veel jobs verdwijnen, maar ook jobs bijkomen

Joachim De Vos van Living Tomorrow

Winkels zonder personeel

Winkels zonder personeel komen er volgens Living Tomorrow hoe dan ook aan. "Dat bestaat al. In 2008 waren we al zulke ideeën aan het uittesten. Het bedrijf Amazon doet het nu ook al", vertelt De Vos. 

Die personeelsloze winkels kunnen heel ver gaan. "Het gaat om zogenaamde black stores waar je een rek hebt met enkele producten. Wanneer je besluit om een product te kopen, zet je het in je virtuele mandje. Op het einde van je winkelervaring heeft een robot het product voor je in een echt winkelmandje gelegd."

Wing

Aan huis

Boodschappen aan huis laten leveren, is iets wat zowat elke keten nu al doet. Volgens Joachim De Vos zal ook dat op termijn geautomatiseerd worden. "In de VS, in Sillicon Valley, heb je nu al het bedrijf Nuro. Dat bedrijf produceert zelfrijdende wagentjes, die via AI je boodschappen tot bij je thuis kunnen brengen."

Maar ook die thuislevering kan straffer. "Google is Google Wing aan het ontwikkelen. Dat zijn drones die je boodschappenzak van maximum 2,5 kilo op minder dan tien minuten in je tuin komen afzetten met een kabeltje. Je moet dan gewoon thuis zijn, maar verder kan je alles online doen." 

"Er zullen veel jobs verdwijnen door dit alles, dat wel", geeft De Vos toe. "Maar voor al deze innovaties heb je ook Ă¡ndere capaciteiten nodig. Dus er zullen ook jobs bijkomen."

Meest gelezen